Seurojen Palloliitto
Seurojen Palloliitto on kehitysohjelma, jossa rakennetaan Palloliiton uutta palveluorganisaatiota.
Seurojen Palloliitto nyt
Seurojen Palloliitto aloitti toimintansa 1.1.2020 vuosien organisaatiomuutostyön tuloksena. Organisaatiomuutoksen suurin muutos oli Palloliiton keskusorganisaation ja sen itsenäisinä yhdistyksinä toimineiden piiriorganisaatioiden yhdistyminen yhdeksi Seurojen Palloliitoksi.
Samalla uudistui Palloliiton Hallintomallija tapa johtaa Palloliittoa (ks. Vaikuttaminen Seurojen Palloliitossa).
Seurojen ja Palloliiton roolit
Suomalaisen jalkapallon ja futsalin strategiatyössä määriteltiin seurojen ja Palloliiton roolia erilaisten toiminnan pääprosesseja tarkastelemalla. Syntyi kokonaisuus (ks. kuva), joka toimii pohjana esimerkiksi Palloliiton toiminnan kehittämisessä.
Ideana on, että Palloliiton kannattaa tehdä asioita, joita seurojen ei kannata tehdä yksin. Ja toisaalta Palloliiton kannattaa jättää keskittymättä sellaiseen tekemiseen, joka kuuluu selkeästi seurojen toteutettavaksi tai ovat seurojen toteuttamana laadukkaampia tai kustannustehokkaampia. Tällaista toimintaa Palloliiton tulee tukea tavoilla, jotka auttavat seuroja onnistumaan.
Seurojen ja Palloliiton roolit pääprosesseittain.
Mitä Seurojen Palloliitto -kehitysohjelma oli?
Seurojen Palloliitto oli Palloliiton historian suurin organisaatiomuutos, jonka ydintavoitteena oli hallintoa keskittämällä siirtää lisää resursseja kentälle.
Uudistusta valmisteltiin useita vuosia. Kehitysohjelma hyväksyttiin lliittokokouksessa tammikuussa 2018. Kehitysohjelman myötä tapahtuvia muutoksia toimeenpantiin 1.1.2020 asti, jolloin uusi organisaatio aloitti.
Valmistelu tapahtui (hallituksen alaisen) ohjausryhmän alaisuudessa. Käytännössä valmistelua teki operatiivinen johto, laaja joukko työntekijöitä, ulkopuoliset asiantuntijat sparrausroolissa ja seuroista mukaan pyydetyt henkilöt. Lisäksi seuroja kuultiin kehitysryhmissä kehittämisen eri vaiheissa.
Tärkein muutos oli, että itsenäiset piirit ja keskusorganisaatio yhdistyivät yhdeksi valtakunnallisesti johdetuksi, mutta alueellisesti toimivaksi palveluorganisaatioksi.
Kehitysohjelman lähtökohtana oli, että suomalaisen jalkapallon ja futsalin menestys on kriittisessä yhteydessä seuroissa tehtävän työn määrään ja laatuun.
Palloliiton ensisijainen tehtävä on auttaa seuroja, joissa puolestaan tehdään arkipäivän työ pelaajien hyväksi. Hyvinvoiva seura pystyy menestyksellisesti kehittämään pelaajiaan.
Seurojen Palloliiton -kehitysohjelman ja sen jälkeisen (Seurojen) Palloliiton tekemää työtä ja kehittämistä tulee lähestyä kysymyksellä: Miten tekemämme työ auttaa seuroja onnistumaan ja luo seuroillemme menestyksen edellytyksiä?
Seurojen Palloliitto toimintamallin tavoitteet seurojen näkökulmasta
... Eli miten muutoksen tarkoitettiin näkyvän seuroille
Seurat saavat nykyistä paremmin tarpeitaan vastaavia, laadukkaita palveluita. Lähipalvelut vahvistuvat.
Palvelut ovat nykyistä yhdenmukaisempia sijainnista riippumatta, ja palvelut saa ”yhdeltä luukulta”.
Erityisesti pelaajakehitys paranee, kun valmentajakoulutuksen ja seurojen valmennuksen kehittämiseen panostetaan.
Halukkaat ja kyvykkäät seurat saavat resursseja järjestää palveluita itse, esimerkiksi valmentajakoulutuksia.
Palveluorganisaatio kuuntelee seuroja ja uudistaa jatkuvasti toimintaansa vastatakseen seurojen tarpeisiin.
Muutosta edeltävän ajan vahvuudet
...eli asiat, joista haluttiin pitää kiinni muutoksen aikana ja sen jälkeen
Kilpailutoiminnan sujuvuus ja jatkuvuus muutoksesta huolimatta
Osaavat ihmiset
Ympäri Suomea paikallisesti toimiva organisaatio
Taloudelliset tukimuodot (talenttivalmentaja- ja tutortuki)
Prosessimuotoinen valmentajakoulutus
Vertaistapahtumat (toiminnanjohtaja-, valmennuspäällikkö- ja puheenjohtajafoorumit)
Laatujärjestelmä
Seuraohjelma.fi -työkalujen jakaminen...ja ylipäätänsä kaikki palvelut ja toimintatavat, jotka seurat ovat kokeneet hyviksi.
Unelma, että jokaisella lapsella ja nuorella osaava ja koulutettu valmentaja