Vinkkejä vanhemmilta vanhemmille
Kokosimme vanhempien toisilleen antamia vinkkejä ja niksejä.
Vinkkejä vertaisryhmältä
Pyysimme vanhemmilta vinkkejä toisille vanhemmille ja saimme vastauksia todella runsaasti.
Näistä vinkeistä koottiin kokonainen opus futisvanhemmille.
Vinkkejä vanhemmilta vanhemmille
Aikatauluta ajoissa
Aikataulut kannattaa suunnitella etukäteen. Eli kuka vie ja hakee treeneihin ja peleihin. Merkitsen myös sellaiset menot työkalenteriin, jotka edellyttävät poistumistani toimistolta ennen kello neljää, jottei kukaan buukkaa siihen palaveria.
Aikatauluttaminen, suunnitelmallisuus ja kalenteri. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, niin on vain itsekin tässä iässä lasten harrastaessa pitänyt nämä yksinkertaiset asiat opetella! :)
Tutustu muihin vanhempiin
Ehdottomasti tärkeintä on mielestäni tutustua muihin kentän laidalla oleviin vanhempiin! Yhdessä tekeminen on aina mukavampaa ja helpottaa myös arjen pyörittämisessä, esim. kimppakyytien järjestämisessä.
Tutustu muihin futisäiteihin reippaasti. Äitien yhteisapu ja yhteistyö on korvaamatonta. Yhdessä tekemällä ja yhdessä olemalla futisarki sujuu hymyssä suin jos pyykit, kuskaamiset, värjöttelyt kentän laidoilla etc. meinaa välillä kiristää hermoja.
Verkostoidu ja tutustu muihin vanhempiin. Kimppakyyditykset antaa suuren helpotuksen arkeen jos lapsilla samaan aikaan treenejä eri osoitteissa. Näin pystyy helpottamaan kyydityspulmia. Whatsapp-ryhmä vanhempien kesken on helppo tapa saada kyyditykset järjestymään. Myös muiden vanhempien seura ja vertaistuki on kenttien laidalla iso ja ihana asia.
Kannusta kaikkia
Aina kun olet kentän laidalla, muista kannustaa. On sitten kyseessä oman lapsen, oman seuran tai ihan kenen vaan peli. Sinun taputuksesi hienon suorituksen kunniaksi tai kannustava huutosi tappioasemassa olevalle joukkueelle voi merkitä todella paljon. Aina ei pelaajilla tai joukkueilla ole tukijoukkoja katsomossa, niin hyvä kannustus on aika paikallaan.
Autetaan toisiamme
Aina ei tarvitse selvitä kaikesta yksin. Futisäidit yhdessä ovat vahvempia kuin vain yksi, autetaan tarvittaessa toisiamme.
Hyvä yhteistyö joukkueen vanhempien kesken on kullan arvoista! Rohkeasti mukaan joukkueen toimintaan, mitä enemmän porukkaa auttaa joukkueen pyörittämisessä sitä vähemmän kenenkään yksittäisen harteille jää.
Lisää vinkkejä Futisvanhemman selviytymisoppaasta
Niksejä vertaisryhmältä
Pyysimme vanhemmilta vinkkien lisäksi myös erilaisia arkea helpottavia niksejä jaettavaksi toisille vanhemmille. Saimme näitäkin vastauksia reilusti, tässä koottuna parhaita niksejä!
Niksejä kentänlaidalta kentänlaidalle
Nimikoi varusteet, ei mene veljeksillä tai pelikavereiden kanssa kamat sekaisin.
Säilytä pelikamat ja harkkakamat eri laatikoissa tai hyllyillä. Näin ne löytyvät helpommin kun kiireessä etsii.
Tee kännykkään tai tietokoneelle lista pelireissulle tarvittavista tavaroista, niin on helppo pakatessa tsekata, että kaikki on mukana.
Kun työ- tai muut asiat oikein hermostuttaa, mene potkimaan vapaa-ajalla jalkapalloa! Se helpottaa kun hiki päässä potkii menemään.
Junnuturnauksissa saat kerättyä pientä rahaa joukkueelle järjestämällä panttipusseja tyhjille pulloille ja tölkeille vaihtopenkkien ja pukuhuoneiden vierelle.
Jalkapallonurmen palluroiden leviämisen koko asuntoon voi välttää, kun futaaja riisuu varusteet heti eteisessä seisoen Ikea-kassissa tai jätesäkissä.
Älä pysäköi autoasi suoraan maalin taakse, ellei maalin takana ole kunnollista suojaverkkoa…
Niksejä kesähelteelle
Täytä vesipullo puoliksi vedellä ja laita se kyljelleen pakkaseen. Treeneihin tai turnaukseen lähtiessä täytä loppupullo vedellä suuosaan jääneestä raosta.
Laita kentän laidalle ämpärillinen vettä ja pesusieni, joiden avulla pelaajat voivat viilentää itseään kuumalla ilmalla.
Iso golfsateenvarjo tai pari toimii erinomaisesti aurinkosuojana vaihtopenkkiläisille etenkin pienimpien pelaajien peleissä.
Nappisniksejä
Sateessa kastuneiden nappisten sisälle voi laittaa esimerkiksi sanomalehteä, kissanhiekkaa tai teepussit, jotka auttavat kenkiä kuivumaan nopeammin.
Tiukan, mutta helposti avattavan solmun saat, kun pyöräytät rusetin kaksi kertaa yhden sijasta. Ei siis kahta rusettia päällekkäin, vaan viet nauhat kaksi kertaa ympäri ennen kiristystä
Uudet nappikset saattavat aluksi hiertää. Nahkaisten kenkien sisäänajoa auttaa, kun kastelet ne ennen ensimmäistä käyttökertaa ja laitat ne märkänä jalkaan. Voit myös mennä kengillä lämpimään suihkuun ja sen jälkeen saunaan tai nukkua kengät jalassa. Näin nappikset muotoutuvat paremmin jalkaasi.
Nappisten hajuhaittoja voi poistaa pistämällä kengät muovipussissa pakastimeen yöksi. Voit myös kokeilla laittaa kenkien sisälle kahvinpuruja suodatinpussissa tai ruokasoodaa, jonka imuroit pois seuraavana päivänä.
Nauhat kannattaa ottaa talteen loppuunpelatuista nappiksista, sillä varanauhat ovat usein tarpeen.
Nahkaisten jalkapallokenkien kiillotus onnistuu vanhalla nylon-sukkahousulla.
Treenikamojen pesu
Älä käytä huuhteluainetta kun peset treenivaatteita ja peliasuja.
Älä koskaan kuivata nappiksia kuivauskaapissa/-rummussa
Harmillisesti peliasun eri osat ovat aivan eri värisiä, mutta voit pestä ne samassa koneellisessa laittamalla huuhteluainelokeroon noin puoli desiä etikkaa. Etikka estää värien sekoittumisen ja poistaa voimakkaat hajut, ilman huuhteluainetta
Älä mielellään laita maalivahdinhanskoja pesukoneeseen, pese ne pääsääntöisesti käsin. Näin säästät hanskojen lateksia, eikä tarvitse koko ajan olla ostamassa uusia. Jos kuitenkin on kiire, tai hanskat ovat oikein likaiset laita ne pesukoneeseen käsinpesuohjelmalla.
Vauvojen tuttipullojen pesuun tarkoitettu kori käy mainiosti myös juomapullokorkkien pesuun tiskikoneessa.
Sukat ja säärisuojat
Tarranauhalliset sukanpidikkeet ovat vähän ekologisempi ja roskaamattomampi vaihtoehto sukkateipeille. Samalla ne toimivat hyvin kylmäpussin pidikkeenä, jos joku loukkaa itsensä pelin tiimellyksessä.
Leikkaa vanhoista jalkapallosukista varsiosat irti. Niistä saa hyvät tuubit joiden avulla säärisuojat pysyvät tiiviisti paikallaan.
Futissukat käyvät paremman puutteessa lentosukista!