Yhdeksäs UEFA Medical Symposium järjestettiin Luganossa – "Tietoisuus lisääntynyt"
Joka toinen vuosi järjestettävä UEFA Medical Symposium tuo yhteen jalkapallolääketieteen ammattilaisia ympäri Euroopan ja maailman.
Tänä vuonna UEFA Medical Symposium järjestettiin 4.-6. helmikuuta Luganossa.Kuva: Ⓒ UEFA
Medical Symposiumissa keskusteltiin tuoreista havainnoista ja tutkimuksesta jalkapallolääketieteen saralla.
Palloliitosta paikan päällä oli kolmen hengen delegaatio - mukana olivat Palloliiton urheilulääketieteen asiantuntija Sanna Pirhonen, Helmareiden lääkäri Pippa Laukka ja Pikkuhuuhkajien lääkäri Jonne Väisänen.
– Itse tapahtuma oli kolmipäiväinen, ja siihen sisältyi esimerkiksi luentoja ja esityksiä, Väisänen kertoo.
Paikalla Luganossa oli yli 500 jalkapallolääketieteen ammattilaista. Väisäsen mielestä yksi tapahtuman tärkeimmistä anneista oli luonnollisesti verkostoituminen ulkomaisten kollegojen kanssa.
– Mieleen symposiumista jäi myös päävammasessio, sekä lihasvammasessio, jonka veti Paris Saint-Germainin lääkintästaffi. Jäi toki mieleen, että isoilla seuroilla on isommat resurssit kuin Veikkausliigajoukkueilla - siellä voi olla melkeinpä yksi fysio per kaksi pelaajaa, Väisänen sanoo.
Myös Laukan mielestä tapahtuma oli antoisa niin sisällön puolesta kuin verkostoitumisen näkökulmasta.
– OIi hienoa tavata eri maiden kollegoita ja vanhoja sekä uusia tuttuja. Pitkiä päiviä ja paljon hyviä esityksiä. Sillä lailla tiivis ohjelma, että kun kotiin tuli, oli takki tyhjä ja pää täynnä uutta tietoa, Laukka kuvailee.
Kuva UEFA Medical Symposiumista 2025.Kuva: Ⓒ UEFA
Fokus naisten pelaamassa jalkapallossa
UEFA:lla on uusi naisten pelaaman jalkapallon strategia Unstoppable, jonka tavoitteina on mm. tehdä jalkapallosta suosituin joukkuelaji naisille ja tytöille kaikissa Euroopan maissa vuoteen 2030 mennessä ja lisätä ammattilaisliigojen määrää. Tähän suunnataan miljardi euroa.
Strategialle on luotu tiekartta kestävämmälle tulevaisuudelle nimenomaan naisjalkapalloilijoiden kannalta. Myös Luganossa käsiteltiin teemoja tämän "sateenvarjon" alla.
Sellaisiksi teemoiksi, joka kiinnostivat erityisen paljon, Laukka luettelee päävammat, polvivammat, kuukautiskierron ja ravitsemuksen.
– Toki oli paljon vaikka ja mitä tutkimustietoa, uutta näyttöä ja muuta. Yksikantaan todettiin, ettei naisilla ole ACL-epidemiaa, vaan niiden määrä on pysynyt samana kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Tietenkin eturistisidevammat ovat harmillisia ja vakavia, kun toipuminen kestää niin pitkään - mutta kun maajoukkuelääkärinäkin minulta aina ensin kysytään, oliko se eturistiside, kun joku loukkaa polveaan, näin sen tärkeänä huomiona, Laukka kertoo.
Tietoisuus on lisääntynyt erityisesti päävammoista.
– Mieleen jäi, että 10-25% naispelaajista, joilla on päävamma, raportoivat myös kuukautiskierron häiriöistä. Tämä oli minulle ainakin uutta tietoa. Voi miettiä, mitä se merkitsee hermoston ja toipumisen näkökulmasta. On mielenkiintoista, mitä asioita voidaan tutkia ja yhdistää päävammoihin, miten aivot liittyvät koko kehoon ja elimistöön, hormonaalisesti, aineenvaihdunnallisesti ja hermostollisesti. Symposiumissa käsiteltiin myös ravintoa osana kuntoutumista. Pitäisikö pää- ja lihasvammoista toipuville olla esimerkiksi erilaiset ravintosuositukset? Laukka pohtii.
Näiden asioiden lisäksi symposiumissa käsiteltiin myös perinteisempiä aiheita, kuten lihasvammoja ja sydänterveyttä. Väisänen osallistui paikan päällä myös hätäensiapukoulutukseen, ja haluaa samalla kehua vuosittain järjestettävää vastaavaa Palloliiton koulutusta.
– Omasta mielestäni se oli UEFA:n koulutukseenkin verrattuna erittäin laadukas.
Kuva UEFA Medical Symposiumista 2025.