Sarjajärjestelmäuudistus kaudeksi 2024 - Miesten Ykkönen laajenee kahdeksi sarjatasoksi
Kaudella 2024 Miesten Ykkönen laajenee kahdeksi sarjatasoksi.
Kuvituskuva.
Palloliiton hallituksen kokouksessa päätettiin maanantaina 29. elokuuta, että suomalaiseen miesten jalkapallon sarjajärjestelmään tehdään merkittävä uudistus kaudeksi 2024. Nykyisen Ykkösen joukkueen joukkuemäärä palaa kymmeneen, ja nykyisen Ykkösen ja Kakkosen väliin tulee uusi valtakunnallinen sarja, jossa pelaa 12 joukkuetta. Kakkonen pelataan tulevaisuudessa kolmessa kymmenen joukkueen lohkossa. Samalla Kakkosen joukkuemääriä kussakin lohkossa pudotetaan 12:sta 10:een. Kokonaisjoukkuemäärä jalkapallon pääsarjoissa (ylimmät sarjatasot Kakkoseen asti) kasvaa näin 60:sta 64:ään.
Nykyinen sarjajärjestelmä.
Sarjauudistus 2024. Sarjojen nimiä uudessa formaatissa ei ole vielä vahvistettu.
- Asiaa tarkasteltiin ensiksi Ykkösen vaihtuvuuden kautta, kertoo Palloliiton kehityspäällikkö Tomi Leivo-Jokimäki.
Sääntömääräisesti Ykkösen vaihtuvuus on tällä hetkellä 33-42 prosenttia.
- Se lukema on liian suuri organisaatioiden kehittymisen näkökulmasta. Kun katsomme tilastoja vuodesta 2012 eteenpäin, yksittäinen joukkue on pelannut peräkkäisiä kausia Ykkösessä keskimäärin 3,16 vuotta. Kun katsomme vuodesta 2015 eteenpäin, keskiarvo on vain 2,79 vuotta. Viime vuosien aikana kaksi kolmesta joukkueesta on kolmessa vuodessa vaihtunut kokonaan. Tämä on organisaatioiden pitkäjänteisen kehittymisen näkökulmasta liian paljon, Leivo-Jokimäki perustelee.
Samalla uudistusta tehneen ryhmän oli mahdollisuus tarkastella Ykkösen ja Kakkosen välistä eroa, joka on monella mittarilla merkittävä, sillä Kakkonen pelataan kolmessa alueellisessa lohkossa.
- Esiin nousevat erityisesti taloudelliset ja kilpailulliset näkökulmat. Tavoitteena on ollut luoda sarjajärjestelmä, joka tukee organisaatioiden kasvua ja kehittymistä niin talouden, urheilun, olosuhteiden kuin pelaajakehityksenkin näkökulmasta, Leivo-Jokimäki jatkaa.
Osittain sarjauudistus tehdään myös korkeimpien sarjatasojen välisten kuilujen pienentämiseksi. Siksi nykyisen Kakkosen parhaista joukkueista tehdään yksi valtakunnallinen sarja.
- Näimme, että nykyisessä mallissa Ykkösen ja Kakkosen välinen tasoero on ollut monella mittarilla suuri: sekä nouseminen Ykköseen että päinvastoin putoaminen Kakkoseen on ollut monelle seuraorganisaatiolle turhan iso muutos, Leivo-Jokimäki sanoo.
Sarjajärjestelmäuudistuksen tavoitteena on myös pitää toinen sarjataso niin lähellä Veikkausliigaa kuin mahdollista.
- Kymmenellä joukkueella taso on korkeampi ja vaihtuvuus pienenee samansuuruiseksi kuin muissa sarjoissa, mikä luo seuraorganisaatioille paremman pohjan rakentaa kestävää kehitystä, Leivo-Jokimäki jatkaa.
Sarjajärjestelmän uudistamiseen johtanut prosessi käynnistyi huhtikuussa nykytilan ja tavoitteiden kartoituksella, minkä jälkeen esitettiin ja tutkittiin erilaisia vaihtoehtoja, kuultiin Ykkösen ja Kakkosen seuroja sekä keskusteltiin Veikkausliigan kanssa, suunniteltiin uusi formaatti ja tehtiin esitys Palloliitonhallitukselle. Esitys hyväksyttiin Palloliiton hallituksen kokouksessa maanantaina 29. elokuuta.
Sarjauudistusta on ollut valmistelemassa edustajia Veikkausliigan, Ykkösen ja Kakkosen seuroista, Veikkausliigasta, Pelaajayhdistyksestä ja Palloliitosta. Seurat - erityisesti Ykkösessä ja Kakkosessa pelaavat - olivat vahvasti uudistuksen kannalla.
- Hienoa, että löytyi yhteinen sävel kehittää suomalaista sarjajärjestelmää. Kiitos vielä työryhmälle ja seuroille yhteistyöstä, sanoo sarjajärjestelmätyöryhmän puheenjohtaja Katri Mattsson.
Sarjajärjestelmäuudistuksen vaikutuksia kauden 2023 sarjanousu- ja putoamissääntöihin ja uudistuksen jälkeisten sarjatasojen nimiä tai tarkempia sarjajärjestelmiä ei ole vielä vahvistettu, mutta prosessi on käynnissä, ja Palloliitto tiedottaa niistä heti kun mahdollista.
Yhteystiedot ja median kysymykset:
Tomi Leivo-Jokimäki, tomi.leivo-jokimaki@palloliitto.fi
Sarjauudistustyöryhmä:
Katri Mattsson, Palloliitto (puheenjohtaja)
Tomi Leivo-Jokimäki, Palloliitto (sihteeri)
Timo Marjamaa, Veikkausliiga
Hexi Arteva, FC Honka (VL)
Mika Laurikainen, FC TPS (Ykkönen)
Fredrik Haga, FF Jaro (Ykkönen)
Marko Kolsi, Gnistan (Ykkönen)
Olli Tuominen, KaaPo (Kakkonen)
Timo Tahvanainen, JIPPO (Kakkonen)
Dani Hatakka, Pelaajayhdistys
Marco Casagrande, Palloliitto
Pekka Soini, Palloliitto
Peter Lundström, Palloliitto
Juho Rantala, Palloliitto