Portugali Suomea vahvempi Pukin maaleista huolimatta

Huuhkajat kohtasi Portugalin tiistai-iltana Lissabonissa. Viihdyttävä ottelu päättyi lukemiin 4–2 Teemu Pukin osuessa kahdesti.

Teemu Pukki kasvatti komeaa maalisaldoaan kahdella Portugalin illassa.Kuva: Ⓒ SPL /Jimi Soinila

4.6.2024 klo 23:44

Markku Kanervan miehistö lähti otteluun 433-muodostelmalla. Juho Talvitie teki A-maajoukkuedebyyttinsä Huuhkajien avauskokoonpanossa. Maajoukkueeseen kahden vuoden tauon jälkeen palannut Urho Nissilä pelasi Suomen keskikentällä.

Ottelu alkoi odotetusti Portugalin hallinnalla. Suomen hyvin liikkuva muoto kuitenkin piti isännät poissa maalipaikoilta. Benjamin Källman murtautui hienosti oikeasta laidasta 7. minuutilla, mutta hyökkääjän syöttö ei löytänyt valkopaitaisia pelaajia boksista.

Portugali siirtyi johtoon 17. minuutilla, kun Rúben Dias pääsi kulmapotkussa vapaaksi takatolpalla ja puski pallon maan kautta kapteeni Lukas Hradeckyn ohi.

Kotijoukkue dominoi pallonhallintatilastoja ja Huuhkajien prässitasot laskivat jakson edetessä, mutta Suomi pääsi muutamiin lupaaviin vastahyökkäyksiin ensimmäisellä jaksolla. Viimeiset ratkaisut eivät kuitenkaan tuottaneet tulosta eikä José Sá joutunut torjuntatöihin. Toisessa päässä Hradecky torjui isäntien yritykset varmasti.

Portugali tuplasi johtonsa aivan avausjakson lopussa, kun pallo vietiin pilkulle VAR-tarkastuksen jälkeen. Diogo Jota upotti pilkun ja tauolle lähdettiin Portugalin kahden maalin johdossa.

Juho Talvitie A-maajoukkuedebyytissään.Kuva: Ⓒ SPL /Jimi Soinila

Toinen jakso

Portugalin hallinta jatkui, kun joukkueet palasivat kentälle. Hradecky joutui venymään hyviin torjuntoihin heti toisen jakson alussa. Portugali osui kolmannen kerran, kun Bruno Fernandesin laukaus rangaistusalueen ulkopuolelta uppsi Suomen maalin yläkulmaan.

Suomi teki toisella jaksolla useita vaihtoja, ja myös Casper Terho pääsi tekemään maajoukkuedebyyttinsä tunnin pelin jälkeen.

Vaihdosta kentälle tullut Teemu Pukki iski upean maalin, kun kellossa oli 73 minuuttia. Robin Lod vapautti hienolla syötöllä Pukin läpiajoon, ja Huuhkajien ennätysmaalintekijä nosti pallon viileästi José Sán ohi.

Yksi osuma riittänyt Pukille – kotkalainen osui uudestaan vain neljä minuuttia ensimmäisen jälkeen. Tällä kertaa Matti Peltola vapautti rangaistusalueella Pukin, jonka tarkka sijoitus painui Portugalin verkkoon, ja Suomi oli enää vain maalin päässä.

Illan kolmas debyytti nähtiin 81. minuutilla, kun Kanerva vaihtoi kentälle Leo Wallan. Portugali sai pysäytettyä Suomen nousun, kun Bruno Fernandes viimeisteli laadukkaasti boksissa 84. minuutilla. Lisäosumia ei enää nähty ja ottelu päättyi lukemiin 4–2.

Huuhkajat kohtaa kesäkuussa vielä Skotlannin Hampden Parkilla Glasgow'ssa perjantaina 7. kesäkuuta.

Portugali – Suomi 4–2 (2–0)
17’ Rúben Dias 1–0
45'+4 Diogo Jota 2–0
55' Bruno Fernandes 3–0
73' Teemu Pukki 3–1
77' Teemu Pukki 3–2
84' Bruno Fernandes 4–2