Jatkokarsintoihin! Pikkuhuuhkajat voitti Montenegron

Pikkuhuuhkajien ja Montenegron välinen ottelu pelattiin Tammelan Stadionilla 15.10.2024.

Ottelun sankari oli kaksi maalia iskenyt Naatan Skyttä.Kuva: Jimi Soinila

15.10.2024 klo 20:52

Tiistaina 15.10. Bukarestissa ja Tampereella ratkottiin alle 21-vuotiaiden EM-karsintojen E-lohkon jatkoonpääsijät. Lohkon voittaja pääsisi suoraan EM-kisoihin ja lohkokakkonen marraskuussa pelattavaan jatkokarsintaan.

Pikkuhuuhkajien kannalta ennakkoasetelmat olivat ennen ottelua yksinkertaiset. Tammelan Stadionilla kello 19 alkaneessa ottelussa Suomen piti kaataa Montenegro. Muilla tuloksilla mahdollisuudet Slovakissa 2025 pelattaviin EM-kisoihin kuivuisivat kokoon. Sen sijaan ottelun voittamalla oli varmaa, että Suomen taival jatkuisi vähintään jatkokarsintoihin. Mikäli samaan aikaan pelattava Romanian ja Sveitsin välinen ottelu päättyisi tasalukemiin, olisi Suomella tie auki lohkovoittoon ja suoraan lopputurnauspaikkaan.

Suomen avauskokoonpano ottelussa Montenegroa vastaan.Kuva: Jyri Sulander

Pikkuhuuhkajat lähti Montenegro-otteluun täsmälleen samalla kokoonpanolla kuin edellisen perjantain Sveitsi-otteluunkin. Paikalle saapuneet 3916 katsojaa saivat ottelulla surkean alun, kun Dario Naamon palautus omalle maalivahdille epäonnistui pahasti. Lucas Bergström ei saanut palloa haltuun ja se leijui oman maalin perukoille. NäinMontenegro siirtyi johtoon 0-1.

Pikkuhuuhkajat ei antanut epäonnistumisen pitkään masentaa. 10 minuutin kohdalla pitkä syöttöketju päätyi Casper Terhon ja Luka Hyryläisen näyttävään alustukseen, jonka myötä Naatan Skyttä sai vetopaikan. Tamperelaishyökkääjä rikkoi vihdoin kuparisensa näissä karsinnoissa laukoen pallon alakulmaan ja tasoittaen lukemiksi 1-1.

Pikkuhuuhkajat jatkoi painostusta. 21. minuutilla Juho Talvitien matala laukaus säikäytti Montenegron maalivahdin venyttämään kättä eteen. 26. minuutilla Terho alusti vieläkin upeammalla rabonasyötöllä Otso Liimatan nokikkain Montenegron maalivahti Nikola Ivezicin kanssa - Liimatan laukaus hyvästä paikasta kilpistyi veskariin.

Peli alkoi käydä hieman rikkonaiseksi, ja sekä montenegron Janjic että Suomen Naamo katselivat keltaista korttia. 39. minuutilla Terhon vapari kaukaa pomppi vaaralliselle maalipaikalle suoraan maalin eteen, mutta tästä Hyryläinen ei aivan onnistunut saamaan ohjattua palloa maaliin. Talvitie purjehti 44. minuutilla vielä boksin liepeille, mutta laukauksen torjumisessa ei ollut Ivezicillä juuri ongelmia. Vielä ennen taukoa Liimatalle oli tulla loistopaikka montenegrolaispuolustuksen sählätessä, mutta kosketus meni vähän pitkäksi. Näin tauolle mentiin lukemissa 1-1.

Casper Terho oli mukana alustamassa Suomen molemmat maalit.Kuva: Jyri Sulander

Taukoon mennessä Romania oli siirtynyt Bukarestissa 2-0-johtoon yhden miehen alivoimalle joutunutta Sveitsiä vastaan, joten suora kisapaikka näytti Pikkuhuuhkajille jo erittäin epätodennäköiseltä. Toiselle puoliajalle Montenegro tuli erittäin aggressiivisella prässillä, mikä aiheutti Pikkuhuuhkajien pelinavaamiselle vaikeuksia.

57. minuutilla Naamo loukkaantui ja joutui tulemaan vaihtoon. Seuranneista kulmapotkuista Suomi ei saanut tulosta, ja pian Suomi menetti pallon. Montenegrolaispuolustus ohitti jo pitkällä vastassa olleen maalivahti Lucas Bergströmin, mutta alimpana miehenä Ville Koski nappasi pallon viime hetkillä ennen kuin montenegrolaishyökkääjä pääsi kiinni palloon ja purki sen turvallisemmille vesille.

67. minuutilla Terhon keskitys tavoitti takatolpalta vaihtomies Oiva Jukkolan, jonka volley ei mennyt maalia kohti. Hetkittäin Suomen peli alkoi näyttää jo hieman tuskaiselta, mutta sitten 71. minuutilla nähtiin Suomelta toinen upea maaliin johtanut kombinaatio, jonka käynnisti jälleen Casper Terho. Terho jatkoi keskustaan Otso Liimatalle, joka jatkoi pallon taaksepäin ja löysi linjan takaa Skytän. Hyökkääjän täydellisesti ajoitettu nosto ylitti montenegrolaismaalivahdin ja Suomi siirtyi johtoon lukemin 2-1.

78. minuutilla Skyttä syötti Terholle, joka kokeili vasemman jalan laukaustaan - pallo suuntautui reippaasti ohi etutolpan. 82. minuutilla Adam Marhiev kokeili kaukaa kohti etukulmaa - Montenegron maalivahti koppasi yrityksen. 86. minuutilla Terhon keskitys tavoitteli Jukkolaa, mutta tämä ei saanut ohjattua palloa kohti maalia. Vielä lisäajalla Doni Arifi kokeili vasuriaan - pallo ohi maalin. Heti perään Montenegro sai vaarallisen puoleisen hyökkäyksen vasemmalta laidalta, laukaus kuitenkin Suomen onneksi sivuverkkoon. Suomi puolusti tunnollisesti loppuun saakka ja voitti ottelun 2-1.

"Joukkueemme näytti henkistä kanttia"

Kun Romania voitti samaan aikaan oman ottelunsa Sveitsiä vastaan, tarkoitti Suomen voitto, että Pikkuhuuhkajat etenee marraskuussa pelattaviin EM-jatkokarsintoihin 20 pisteellä 10 ottelusta. Päävalmentaja Mika Lehkosuo on karsintalohkon lopputulokseen tyytyväinen.

- Matka on vielä kesken, Lehkosuo aloittaa.

- Näkisin kyllä, että jatkopaikka on hyvä saavutus. Totta kai, kun päästiin noin lähelle suoraa jatkopaikkaa, se jättää sopivasti likaa hampaankoloon. Matkastamme pitää kuitenkin olla iloinen - miten olemme yhdessä kasvaneet pelaamaan hyvää jalkapalloa. Teemme yhteistyötä pelin periaatteidemme ja avaintilanteidemme kautta: miten tehdään maalit, estetään maalit, voitetaan pelejä. Valmentajankin näkökulmasta on ollut upeat puolitoista vuotta tämän ryhmän kanssa, Lehkosuo summaa.

Ottelu ei ollut Suomelle mitenkään helppo varsinkaan alkuhetkien oman maalin jälkeen.

- Kolme maalia tehtiin, Lehkosuo virnistää.

- Alku oli epäonninen, mutta pelaajat menivät heti tsemppaamaan Dariota. Se kertoo joukkuehengestä, emmekä muutenkaan alkaneet sen kummemmin hätäillä. Parasta hyökkäyspelaamistamme emme näissä karsinnoissa esittäneet, mutta riittävän hyvää. Pelin henki on, että pitää olla parempi kuin vastustaja - tänään se riitti 2-1-voittoon. Oli kuitenkin henkisesti kova paikka, pakkovoitto - ne eivät ole koskaan helppoja paikkoja. Joukkueemme näytti henkistä kanttia pystyessään nousemaan takaa-ajoasemasta voittoon, Lehkosuo painottaa.

Ottelun aikana Lehkosuo oli pelikiellossa katsomossa. Päävalmentajan tehtäviä hoiti Gert Remmel.

- Norjassa olin vähän samanlaisissa valmennustehtävissä yhtenä kolmesta kaudestani, yhteydessä katsomosta penkille. Tämän valmennustiimin kanssa kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta. Tänään meillä oli välineiden kautta epäsuora yhteys, ja Gert sekä Eemeli Reponen hoitivat hommansa hyvin, kuten oletus olikin. Kaikki sopeuduimme uuteen tilanteeseen aika luonnollisesti ja helposti.

Lehkosuo kertoo seuranneensa peliä katsomossa levollisin mielin, vaikkei päässytkään suoraan kentän laidalla olemaan yhteydessä joukkueeseen.

- Olimme aiemminkin näissä karsinnoissa kaivaneet maaleja silloin, kun niitä tarvittiin. Vieraissa Montenegrossa teimme voittomaalin minuutilla 88. Sinänsä tänään ei ollut mitään hätää - ei Montenegro saanut mitään kiriä aikaiseksi. Sveitsissä valuimme johtoasemassa liian alas. Olimme käsitelleet sen pelaajien kanssa tarkasti, miten sellaisessa tilanteessa pitää pelata eri lailla. Nyt pelaajamme näyttivät, miten taas oltiin kasvettu yhteen tällaisessa lopun tiukassa tilanteessa. Upea esitys heiltä pelin lopussa.

Suomen matka jatkuu marraskuun kaksiosaisissa jatkokarsinnoissa. Vastustajiksi voi tulla Kroatia, Tshekki, Norja, Belgia tai Georgia.

- Upeata päästä marraskuussa pelaamaan taas tämän ryhmän kanssa, ja toivottavasti pelaajat ajattelevat samalla tavalla! Parin päivän päästä tulevat arvonnat. Siellä on vähän erilaisia vastustajia. Odotamme arvonnan tulosta, että pääsemme vastustajan kimppuun ja aloittamaan sen analysointia, Lehkosuo päättää.

Ottelun tiedot Tulospalvelussa

Jatkokarsintaottelut pelataan 14.–19.11.2024 välisenä aikana. Jatkokarsintaparit arvotaan torstaina 17.10. kello 13 Suomen aikaa. Mahdolliset vastustajat ovat Belgia, Kroatia, Norja, Tshekki ja Georgia.