Pikkuhuuhkajat vei tärkeät pisteet Armeniasta

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) voitti Armenian EM-karsintaottelussa 6.9.2024.

Otso Liimatta avasi Suomen maalihanat Jerevanissa.Kuva: Tigran Iskanderyan

6.9.2024 klo 20:57

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) kohtasi perjantaina 6.9.2024 pelatussa EM-karsintaottelussa Armenian. Ottelupäivä oli viileämpi ja sateisempi kuin ennakoitu. Suomen avaukseen nimettiin kolme pelaajaa, joita näissä EM-karsinnoissa ei vielä ollut nähty. Dario Naamolla ja Luka Hyryläisellä oli vyöllään muita U21-maaotteluita, ja Oiva Jukkolalle ottelu oli kokonaan ensimmäinen missään maajoukkueessa.

Pikkuhuuhkajat avasi pelin vahvemmin kuin odotettiin, ja heti kolmannella minuutilla Casper Terhon kulmapotku löysi Ville Kosken vapaana takatolpalta. Koski heittäytyi näyttävästi ja osui päällään palloon, mutta pusku suuntautui hieman ohi maalin. Yhdeksännellä minuutilla Terho asetteli pallon samaan kulmaan, ja tällä kertaa takatolpalta löytyi Luka Hyryläinen.

Pallo upposi ensi kertaa Armenian maaliin pian kymmenen pelatun minuutin jälkeen. Otso Liimatta sai pallon kentän oikealla laidalla, harhautti armenialaispuolustajaa ja täräytti vapaaksi jääneellä vasurillaan pallon suoraan yläkulmaan. 14. minuutilla pallo pelattiin boksista taaksepäin Luka Hyryläiselle, joka pamautti pallon voimalla yli maalin.

Suomi tuplasi johtonsa minuutilla 18. Oikealla noussut Kalle Wallius pelasi pallon keskustaan kohti Naatan Skyttää. Pallo ohitti hyvin suojanneen Skytän ja löysi takaa toisen tamperelaisen - Oiva Jukkola ampui pallon tarkasti alanurkkaan ja tilanteeksi 2-0.

25. minuutilla Naatan Skyttä pääsi virittelemään vapariaan paristakymmenestä metristä - pallo yli maalin. Ottelu tasoittui hieman, ja yltyneen sateen kasteleman kentän liukkaus aiheutti vaikeuksia erityisesti suomalaisille. Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa Suomi sai nopean hyökkäyksen Armenian päätyyn, mutta pallo ajautui kulmaan, eikä Liimatta saanut palloa keskustaan. Vastaiskusta Armenia pääsi vielä yrittämään laukausta, mutta Gevorg Tarakhchyanin laukaus viisti yli Suomen maalin, ja näin tauolle mentiin Suomen kahden maalin johdossa.

Puolitoista minuuttia toisen puoliajan alkamisen jälkeen Armenian kapteeni Tarakhchyan pääsi vielä lähemmäs maalintekoa – laukaus tärähti Suomen maalin tolppaa, ja ripareista Lucas Bergström pysäytti armenialaispelaajan maata pitkin liruneen yrityksen. 55. minuutilla iski puolestaan Suomi. Vastaiskusta Kalle Wallius pelasi oikealta Terholle, joka jakoi pallon Jukkolalle maalin edustalle – maajoukkuedebytantti täräytti tästä jo toisen maalinsa ja tilanteeksi 0–3.

Seuraavien minuuttien aikana Suomi teki useita vaihtoja – Pikkuhuuhkajadebyyttinsä pääsivät tekemään Liam Möller ja Doni Arifi. 74. minuutilla Arifi antoi hienon läpisyötön linjan taakse ja löysi vasemmalta hyvän juoksun tehneen Dario Naamon, jonka viimeistely kuitenkin epäonnistui. Vähän myöhemmin myös Samuli Miettinen tuli tekemään Pikkuhuuhkaja-debyyttinsä vaihdosta Tony Miettisen tilalle toppariksi.

84. minuutilla Suomi sai huonoja uutisia, kun torikokouksesta keltainen kortti annettiin lopulta kapteeni Santeri Väänäselle. Varoituksen johdosta Väänäsen korttitili täyttyi ja hän on pelikiellossa tulevassa karsintaottelussa Romaniaa vastaan. 87. minuutilla Suomella oli loistopaikka tehdä jo neljäs maali, mutta Terhon syöttö Möllerille epäonnistui, ja taustalta pallon saaneen Henri Salomaan viimeistely jäi maalivahdin käsiin.

Armenia sai tämän jälkeen hieman loppukiriä käyntiin, ja 88. minuutilla Aventisian heilutti laukauksellaan Suomen maalin sivuverkkoa, mutta maalin väärältä puolelta – Bergströmin nollapeli varjeltui siis vielä siihen asti. Lisäajalla Levon Bashoyan sen kuitenkin suomalaisvahdilta riisti laukoessaan pallon boksista alakulmaan ja teki loppunumeroiksi 1-3.

Päävalmentaja Mika Lehkosuo oli voittoon luonnollisesti tyytyväinen.

– Loistava peli. 1–3-vierasvoitto on hieno tulos, Lehkosuo iloitsi.

Kotiotteluissaan Armenia oli ollut vahva vastustaja lohkon kaikille muille joukkueille – Suomen päävastustajista Sveitsiltä se oli vienyt pisteen, ja Romania haki pisteet vasta viime hetken maalilla. Päävalmentaja oli ennakoinut tuloksellisesti varsin tiukkaa iltapuhdetta, mutta lopulta jännittää ei tarvinnut, kun 20 minuutissa Suomi hyödynsi kaksi maalipaikkaansa.

– Aikaiset maalit molemmilla puoliajoilla olivat pelin parasta antia. Ne osoittivat, miten hyvin pelaajat onnistuivat henkilökohtaisessa ja kollektiivisessa latautumisessa molempien puoliaikojen alkuun. Pelaajille siitä kymmenen pistettä – eivät tällaiset vieraspelit matkustamisineen aina helppoja ole, Lehkosuo kehui.

Pelisuunnitelmaa aikaiset maalit eivät vielä ensimmäisellä puoliajalla muuttaneet, vaan Suomi jatkoi samalla pelikirjalla taukoon asti.

– Kun toisella puoliajalla menimme kolmen maalin johtoon, otimme monta vaihtoa nopeasti, jotta saimme hallittua muutamien pelaajien pelikuormaa paremmin. Loi myös vaihtojen jälkeen hyviä, vaarallisia hyökkäyksiä, vaikkei meille lisämaaleja syntynytkään. Lehkosuo kertoo.

Onnistujiksi hän nostaa illan sankari Oiva Jukkolan lisäksi Pikkuhuuhkajien muutkin EM-karsintadebytantit – Dario Naamon, Luka Hyryläisen, Liam Möllerin, Doni Arifin ja Samuli Miettisen – sekä avausmaalin tehneen Otso Liimatan.

– Otso on tehnyt meille paljon maaleja, ja nyt taas ensimmäinen maali oli tosi tärkeä. He olivat Naatanin kanssa tosi vaarallisia, hyvin löysivät yhteistyön keskellä ylhäällä.

– Muutkin vaihdosta tulleet pelasivat hyvin. Adam Marhievilta erittäin vahva esitys – tosi paljon saatiin hyviä pelaajia vaihdosta sisään, Lehkosuo lisää.

Ottelun jälkeen Suomi lähtee Jerevanista tiukalla aikataululla kohti Suomea ja sitten tiistain ottelupaikkakunta Tamperetta. Siellä vastaan asettuu yksi lohkon päävastustajista, Romania.

– Nukumme tunnin, kaksi ja lähdemme liikkeelle hotellista noin kolmelta yöllä. Tampereella olemme joskus päivällä. Palautuminen siitä tulee eteen, mutta tiistaihin on onneksi aikaa muutama päivä. Teemme kaikki temput, jotta olemme siellä iskussa, Lehkosuo päättää.