Pikkuhuuhkajat kaatoi Romanian Tampereella

Suomen alle 21-vuotiaiden maajoukkue (2002 ja myöhemmin syntyneet) voitti Romanian EM-karsintaottelussa 10.9.2024 luvuin 2-0.

Avauskokoonpano Romaniaa vastaan.Kuva: Elna Rikkinen

10.9.2024 klo 20:06

Kalenterin mukaan ottelu pelattiin syyskuussa, mutta olosuhteet Tammelan Stadionilla olivat ottelun alla vielä varsin kesäiset, kun Suomi kohtasi Romanian U21 EM-karsintalohkonsa kahdeksannessa ottelussa tiistaina 10.9.2024. Kapteeni Santeri Väänänen oli täyttänyt korttitilinsä edeltävänä perjantaina Armeniassa ja joutui yhden ottelun pelikieltoon, joten Adam Marhiev nostettiin hänen paikalleen aloitukseen. Muutoin Suomi lähti otteluun samalla aloituskokoonpanolla kuin Armeniassakin.

Montaa minuuttia peliä ei ehditty pelata, kun sade iski 2014 katsojan kansoittamaan Tammelaan ja kasteli kentän liukkaaksi. Suomen menoa vetinen kenttä ei haitannut, vaan ensimmäinen tilanne syntyi Suomelle. Vasemman laidan vapaapotkun lähetti takatolpalle Kalle Wallius. Tony Miettinen rynnisti palloon ja jatkoi keskelle, mutta Naatan Skyttä ei aivan päässyt jatkamaan palloa maalin edustalta verkon perukoille.

Pikkuhuuhkajat siirtyi johtoon minuutilla 22. Casper Terhon kulmapotku löysi etutolpalta Tony Miettisen, jonka taidokas pusku upposi vastustamattomasti Romanian maaliin.

Tony Miettiselle maali oli Pikkuhuuhkajissa ensimmäinen.

Muutaman minuutin kuluttua Luka Hyryläinen sai Romanian purun haltuunsa ja pääsi esittelemään laukaisutekniikkaansa. Hirmuinen potku tärähti Romanian maalipuihin, ja seuranneessa tilanteessa Naatan Skytän laukaus meni ohi maalin.

Muutaman minuutin kuluttua Romania sai ensimmäisen maalipaikkansa - Catalin Cirjanin laukaus meni yli Lucas Bergströmin maalin etuyläkulman. Pian tämän jälkeen Constantin Grameni yritti vaparia 30 metristä - matalan laukauksen torjumisessa oli Bergströmillä helppo työ.

Puoliajan loppupuolella Suomi sai painetta Romanian päätyyn ja pääsi kokeilemaan useita erikoistilanteita. Yksi Terhon kulmapotku löysi takatolpalta Luka Hyryläisen - tämän puskun romanialaispuolustus onnistui blokkaamaan tämän yrityksen. Kalle Walliuksen kulmapotku löysi seuraavaksi takatolpalta Tony Miettisen, ja toinen maali oli vielä lähempänä - volley oli tippua samaan nurkkaan, mutta maaliviivalta Romanian kapteeni Louis Munteanu oli päineen välissä. Näin tauolle mentiin Suomen johdossa 1-0.

Toiselle puoliajalle Suomi teki yhden vaihdon, kun Liam Möller tuli Oiva Jukkolan tilalle. 50. minuutilla Otso Liimatan harhautusten turvin vietiin pallo Romanian boksiin, jossa Hyryläinen kaatui - ja nappasi näyttelemisestä keltaisen kortin. 59. minuutilla Naatan Skyttä sai pallon täydellisenä lahjana Romanian puolustukselta, ja yritti syöttää Otso Liimatalle - syöttö loistopaikkaan epäonnistui kuitenkin tamperelaiselta pahoin.

63. minuutilla loistopeliä pelannut Adam Marhiev hassutti pari puolustajaa ja laukoi itse - terävä laukaus kohti alakulmaa oli lähellä - Romanian maalivahti Razvan Sava venytti kätensä pallon eteen. Kulmapotkusta Suomi tuotti jälleen vaaraa, mutta Romanian maali varjeltui edelleen. 65. minuutilla Romania sai oman paikkansa Stefan Baiaramin keskityksestä - laitapakki Andrei Borzan pusku päätyi Bergströmin hyppysiin.

Marhievin tilanneprässi puri taas 67. minuutilla, ja pallonriiston jälkeen tämän syöttö löysi etutolpalta Skytän – tamperelaisen veto meni etutolpasta ohi. Seuranneesta vastaiskusta Louis Munteanu pääsi linjan taakse ja viritteli laukaustaan, mutta sankarillisesti puolustamaan ehtinyt Marhiev liukui taas pallon eteen ja pelasti tilanteen kulmaksi.

Suomi iski illan toisen maalinsa 71. minuutilla. Oikealla laidalla Casper Terho ja Naatan Skyttä juonivat pallon Romanian boksin rajamaille Otso Liimatalle. Pienikokoinen oululainen malttoi, harhautti romanialaispuolustajan kääntämällä vasemmalle jalalleen ja täräytti sillä pallon alakulmaan. Ottelun 2-0-maali oli jo Liimatan seitsemäs näissä EM-karsinnoissa.

Liimatan maali siirsi hänet alle 21-vuotiaiden EM-karsintojen jaetulle kärkipaikalle.

Toisen takaiskun jälkeen Romania alkoi ottaa enemmän riskejä, mutta peli pysyi yhä pelisysteemiään puolustavammaksi muuttaneen kotijoukkueen hallussa. Isommille maalipaikoille Romania ei päässyt, ja lopulta Suomi otti tärkeän 2-0-kotivoiton.

"Ei meidän kannata muuta tavoitella"

Päävalmentaja Mika Lehkosuon tunnelmat ottelun jälkeen eivät olisi voineet olla paremmat. Ottelun alussa Romanian käyttämä pelisuunnitelma oli tuottanut yllätyksen, mutta Suomi pystyi siihen yllätykseen vastaamaan.

– Tähän otteluun Romania oli muuttanut omaa pelaamistaan varsinkin puolustussuuntaan. Ottelu oli näissä karsinnoissa ensimmäinen, jossa he vaihtoivat omaa pelisuunnitelmaansa. Tuli tunne, että he olivat vähän pelänneet meidän hyvää pallollista pelaamistamme ja tehneet muutoksia omaansa. Muutos taisi myös sekoittaa heidän pelaamistaan molempiin suuntiin, Lehkosuo näkee.

– Pelaajamme sopeutuivat tilanteeseen nopeasti ja osittain itsekin organisoituivat sen mukaan. Tietysti valmennustiiminä yritimme myös auttaa joukkuetta kesken pelin, mutta iso kiitos pelaajille, miten he löysivät hyvän tasapainon hyökkäyssuunnan ja puolustussuunnan välille. Hyökkäyspelaamisemme säilyi samanlaisena kuin Armeniassa ja pelaajamme tekivät hyvää yhteistyötä, Lehkosuo jatkaa.

Toisella puoliajalla tulleen 2-0-johtomaalin myötä Suomi käänsi myös Romaniaa vastaan pelattujen keskinäisten ottelujen maalieron edukseen. Mikäli joukkueet päätyvät lohkossa lopulta tasapisteisiin, tulee Suomi sijoittumaan siis Romanian edelle kokonaismaalierosta riippumatta. Kahden maalin johtoon päästyään Suomi teki muutamia vaihtoja, joiden myötä pelisuunnitelma muuntui hieman puolustavammaksi.

– Jo tauolla Oiva Jukkolalle oli tullut pieni loukkaantuminen, jonka myötä hänet vaihdettiin Liam Mölleriin. Toisen puoliajan loppua kohti jotkut pelaajat alkoivat vähän väsymään - tuli kramppeja. Vaihdot onnistuivat hyvin, ja sisääntulleet pelaajat toivat kentälle taitoa ja hyvää energiaa, Lehkosuo kehuu.

Kahdella voitolla (Sveitsi vieraissa, Montenegro kotona) Suomi menee varmasti EM-kisoihin. Asetelmat lokakuulle tuskin voisivat olla paremmat?

– Täytyy myöntää, että vieläkin minua hieman korpeavat viime syksyn tappiot Romaniaa ja Sveitsiä vastaan. Jos sieltä olisi tullut tuloksia, olisivat asetelmamme kenties vieläkin paremmat. Tässä ikkunassa teimme sarjatilanteen kuudella pisteellä mielenkiintoiseksi ja lähdemme totta kai lokakuun kahteen peliin sillä mentaliteetilla, että menemme Slovakian EM-kisoihin. On selvää, ettei meidän kannata muuta tavoitella. Tavoite on toki kova - alle 21-vuotiaiden EM-kisoihin Suomi on päässyt vain kerran, 15 vuotta sitten - mutta sitä tavoitetta kohti mennään.

Lehkosuon mukaan seuraava askel on ottaa tänään voitosta saadut hyvät kierrokset pikkuhiljaa alas ja alkaa valmistautua kohti lokakuuta.

– Ensimmäinen ottelu vieraissa Sveitsiä vastaan on lähtökohtaisesti lohkon kovin ottelu. Mennään vieraisiin pelaamaan ja pisteiden ottamiseen tarvitaan todella nappisuoritus - mutta kuusi pistettä tässä ikkunassa antoivat kyllä uskoa, että se on täysin mahdollista, Lehkosuo päättää.