Palloliitto aloittaa 2010 syntyneiden pelaajien tukiprosessin
Prosessiin valitaan mukaan noin 30 tyttöpelaajaa. Tavoitteena on innostaa pelaajia, lisätä heidän harjoitusmääriään ja tukea pelaajien sekä heidän seuravalmentajiensa kehittymistä.
Kuvituskuva.Kuva: Ⓒ MN Press /Nebojsa Parausic
UEFA:n hallitus päätti syyskuussa 2023, että vuoden 2027 alle 17-vuotiaiden tyttöjen EM-lopputurnaus pelataan Suomessa. Vuoden 2027 EM-kisoihin (2010 ja myöhemmin syntyneet) etenee järjestäjämaan lisäksi seitsemän maata. Vuoden 2027 EM-lopputurnauksen viisi parasta maata selviytyy saman vuoden syksyllä pelattaviin U17-MM-kisoihin.
Palloliitto aloittaa joulukuussa yksilön tukemisen prosessin. Prosessi potkaistaan käyntiin 16.–17. joulukuuta Etelän alueleirin yhteydessä. Palloliiton ja Urhean Nuorten Olympiavalmentajan yhteispalkkaustehtävään nimettiin Niklas Pippingsköld.
– Prosessi vaikuttaa erittäin mielenkiintoiselta. Arvokisat ja ennen kaikkea kotikisat ovat ainutlaatuisia tapahtumia – on hienoa olla prosessissa mukana. Iso osa tämän ikäluokan pelaajista on jo minulle tuttuja, ja odotan innolla työskentelyä yhdessä pelaajien ja pelaajien seurojen kanssa, Pippingsköld sanoo.
Prosessiin valitaan mukaan noin 30 pelaajaa. Valintoihin osallistuvat sekä maajoukkue- että aluevalmentajat – pelaajalistaa ei julkaista, koska EM-lopputurnaus odottaa yli kahden vuoden päässä ja kenen tahansa on mahdollista ponnistaa mukaan matkan varrella. Pippingsköldin mukaan prosessi on vahvasti osana aluetoimintaa.
– Alkuun mukaan valittuja pelaajia sekä heidän seurojaan tiedotetaan ensimmäisten alueleirien yhteydessä. Meidän on olennaista selvittää, mihin pelaajat sekä heidän seuransa tarvitsevat tukea. Tulemme olemaan tiiviisti yhteydessä sekä pelaajiin että seuravalmentajiin, jotta voimme tukea heitä parhaalla mahdollisella tavalla, Pippingsköld avaa.
– Kiinnitämme huomiota muun muassa kokonaisliikuntamäärään ja fyysiseen harjoitteluun sekä niiden laatuun. Tyttöjen maajoukkueiden fyysinen valmentaja Paula Havukainen tulee toimimaan prosessissa fyysisenä valmentajana, ja hän auttaa pelaajia sekä heidän valmentajiaan fyysisen harjoittelun ohjelmoinnissa. On myös tärkeää varmistaa, että pelaajat saavat vuosittain tarpeeksi paljon haastavia pelejä.
Prosessiin valitut pelaajat saavat tulevien vuosien aikana myös kansainvälisiä kokemuksia. Palloliiton huippujalkapallopäällikkö Marianne Miettinen toteaa, että yksi Palloliiton strategisista tavoitteista on yhdessä seurojen kanssa auttaa suomalaisia pelaajia kansainväliselle huipulle. Tämä vaatii sitä, että pelaajat sekä valmentajat tietävät kansainvälisen vaatimustason.
– Tavoitteenamme on, että teemme vuosittain 2–3 vierailua ulkomaille, jotta pelaajat saavat kokemusta kansainvälisistä ympyröistä. Mukaan otetaan myös seuravalmentajia, jotka eivät ole reissussa vain seuraamassa toimintaa – he pääsevät tositoimiin valmentamaan. Ensimmäinen matka tehdään tammikuussa 2025 Belgian jalkapalloliiton harjoituskeskukseen, Miettinen kertoo.
– Jokaiselle reissulle valitaan muutama eri pelaaja, jotta mahdollisimman moni pelaaja pääsee näkemään ja kokemaan vaatimustason ulkomailla. He asuvat akatemiassa ja harjoittelevat sekä pelaavat sikäläisen joukkueen kanssa. Haluamme, että he pääsevät paitsi mittaamaan omaa tasoaan myös opettelemaan elämää ulkomailla, Miettinen jatkaa.
– Mitä parempia pelaajia meillä on, sitä parempia maajoukkueita meillä on. Tyttöjen arvoturnauksilla on suuri merkitys pelaajien polulla kohti ammattilaisuutta. Helmareihin on viime vuosina noussut useita pelaajia, joilla on kokemusta U17-vaiheen EM- ja MM-kisoista – useat näistä pelaajista pelaavat tällä hetkellä ulkomailla.