Kaan Kairisesta Tshekin mestari

Kairinen pääsi viikonloppuna juhlimaan toista peräkkäistä Tshekin mestaruuttaan. Benjamin Källmanin maali pelasti Cracovialle sarjapaikan – eri sarjojen nousukarsinnoissa oli suomalaisittain vahva alku.

Kairinen pelasi huippukauden Spartan keskikentällä.Kuva: Ⓒ AC Sparta Praha /David Lejček

21.5.2024 klo 20:32

Kaan Kairinen joutuu huilaamaan loppukauden ja pitkälle kesään alaraajavamman vuoksi. Mies ei täten ollut kokoonpanossa, kun Sparta Praha varmisti Tshekin mestaruuden kierros ennen sarjakauden päätöstä. Ensin Sparta kaatoi viikolla kotonaan Banik Ostravan 2–1, ja viikonloppuna Mlada Boleslav kaatui vieraissa luvuin 5–0. Sparta johtaa sarjaa neljän pisteen erolla paikallisvastustajaansa Slaviaan, kun kierros on pelaamatta. Spartalla on mahdollisuus tuplaan, sillä cupin finaali on edessä keskiviikkona.

Lukas Hradecky sai vihdoin kätensä Bundesliigan mestaruuslautaseen, kun Bayer Leverkusen päätti kautensa 2–1-voittoon Augsburgista. Voitto tiesi samalla sitä, että Leverkusen pelasi koko Bundesliiga-kauden läpi ilman tappiota.

Mestaruus oli Leverkusenille sen historian ensimmäinen, joten kapteeni Hradecky sai kunnian koskea mestaruuslautaseen ensimmäisenä Leverkusen-pelaajana ja nostaa lautasen ilmaan. Leverkusenilla on vielä kausi kesken – keskiviikkona joukkuee pelaa Eurooppa-liigan finaalissa Atalantaa vastaan, ja lauantaina on edessä Saksan cupin finaali Kaiserslauternia vastaan.

Ottelu oli samalla Hradeckylle 250. Leverkusenin paidassa kaikki kilpailulliset ottelut mukaan lukien. Suomalainen voitti Bundesliigaan nollapelipörssin pitäen maalinsa puhtaana 15 kertaa.

2. Bundesliigassa saatiin kausi niin ikään päätökseen. Anssi Suhonen juoksi kentälle viimeiseksi vartiksi, kun HSV päätti kautensa 4–1-voittoon FC Nürnbergistä. Suhonen loukkaantui kesäkuussa ja oli loppuvuoden pelikentiltä pois. Hän palasi tositoimiin alkuvuodesta ja ehti pelata HSV:n paidassa 13 sarjaottelua. HSV jäi sarjassa neljänneksi eikä yltänyt nousukarsintoihin.

Robert Ivanov seurasi penkiltä, kun Eintracht Braunschweig päätti kautensa 0–5-tappioon Kaiserslauternin vieraana. Braunschweig säilytti sarjapaikkansa kuuden pisteen turvin. Ivanov sai ensimmäisellä kaudellaan tilille 27 sarjaottelua.

Joel Pohjanpalo ja Jesse Joronen taistelevat noususta Serie A:han ja Glen Kamara noususta Valioliigaan. Molempien joukkueiden osalta nousukarsinnat alkoivat mallikkaasti.

Venezia FC saa nousukarsintavälierässä vastaansa Palermon. Venezia haki ensimmäisessä osaottelussa 1–0-voiton Sisiliasta Pohjanpalon syöttäessä Venezian maalin. Joronen takasi torjunnoillaan Venezialle nollapelin ja hyvät lähtöasetelmat toiseen osaotteluun.

Leeds puolestaan kaatoi kotikentällään Norwichin selvästi 4–0 ja eteni nousukarsintafinaaliin Kamaran pelatessa koko pelin. Finaalissa se saa vastaansa Southamptonin. Finaali pelataan Wembleyllä tulevana sunnuntaina.

Englannista kuului myös sopimusuutisia viime viikolla, kun Ilmari Niskanen sopi Exeter Cityn kanssa kahden vuoden jatkosta. Niskanen siirtyi Exeteriin kahden Dundee Unitedissa vietetyn kauden jälkeen ja lukeutui joukkueen avainpelaajiin läpi kauden.

Puolassa Benjamin Källman oli pelastamassa Cracovialle sarjapaikkaa, kun joukkue voitti Rakow Czestochowan 2–0. Källman iski Cracovian avausmaalin – osuma oli hänelle kauden yhdeksäs. Hyökkääjä valittiin myös Ekstraklasan kierroksen joukkueeseen. Arttu Hoskonen ei ollut Cracovian kokoonpanossa. Voitolla Cracovia repäisi neljän pisteen eron putoamispaikkaan, kun yksi kierros on vielä pelaamatta.

Rapakon takana vietettiin kiireistä viikkoa, kun ohjelmassa oli kaksi kierrosta. Robin Lod jatkoi vahvaa kauttaan, kun hän pääsi tehoille molemmissa viikon otteluissa. Lod syötti Minnesota Unitedin avausmaalin 2–2-tasapelissä LA Galaxya vastaan. Lod pelasi koko ottelun, ja Teemu Pukki tuli tunnin kohdalla vaihdosta kentälle.

Viikonloppuna Lod viimeisteli joukkueensa tasoitusmaalin 2–1-voitossa Portland Timbersiä vastaan. Lod juoksi 56. minuutilla kentälle ja ehti pelata vajaat yhdeksän minuuttia ennen maalia. Samalla Lodista tuli Minnesota Unitedin kaikkien aikojen paras maalintekijä kaikki kilpailut huomioon ottaen. Lod on tällä kaudella viimeistellyt 11 ottelussa neljä maalia ja antanut seitsemän syöttöä. Mies sai jälleen myös valinnan MLS:n kierroksen joukkueeseen. Avauskokoonpanossa Timbersiä vastaan ollut Pukki juoksi vaihtoon kymmenisen minuuttia ennen loppua

MLS:sta kuului myös lisää hyviä uutisia, kun Leo Väisänen palasi pelikentille kolmen kuukauden tauon jälkeen. Väisänen juoksi kentälle viimeiseksi vartiksi, kun Austin voitti Teksasin paikallisottelussa Houston Dynamon 1–0.

Viikonloppuna Väisäsen minuutit kasvoivat, kun puolustaja kirmasi kehiin heti tauon jälkeen Austinin voittaessa Sporting Kansas Cityn 3–2. Austinin riveissä nähtiin myös Alexander Ring, joka tuli ensimmäisessä pelissä vaihtoon 77. minuutilla ja toisessa kentälle 71. minuutilla.

Robert Taylor tuli kymmenen minuuttia ennen loppua vaihtoon, kun Inter Miami jäi Floridan derbyssä maalittomaan tasapeliin Orlando Cityn vieraana. Viikonloppuna Inter Miami palasi voittojen tielle, kun se kaatoi DC Unitedin kotonaan 1–0. Taylor ja DC Unitedin Matti Peltola juoksivat peräkkäin kentälle toisen puoliajan alussa.

DC Unitedilla oli kahden tappion viikko, kun se hävisi kotonaan New York Red Bullsille 1–4. Peltola pelasi koko ottelun.

Skotlannissa saatiin kausi päätökseen, ja Aberdeenin loppukauden tappiottomien otteluiden putki venyi yhdeksään 2–2-tasapelillä Ross Countyn vieraana. Richard Jensen hyppäsi päätösottelussa kentälle 78. minuutilla. Aberdeen voitti lopulta alaloppusarjan ja sijoittui seitsemänneksi.

Ranskan Ligue 2:ssa pelattiin viime viikolla päätöskierros. Tuomas Ollila juoksi loppuminuuteiksi kentälle, kun Paris FC pelasi 1–1-tasapelin Bastian vieraana. Paris FC piti tuloksella paikkansa viidentenä ja lunasti paikan nousukarsintoihin. Nousukarsintojen välierässä se saa vastaansa Rodezin.

Myös Romaniassa saatiin runkosarja päätökseen. Pyry Soiri juoksi ensimmäisellä puoliajalla kentälle, kun Universitatea Craiova voitti Sepsin 3–2. Craiova sijoittui sarjassa kolmanneksi, ja joukkue taistelee paikasta Konferenssiliigan karsintoihin – eurolopputurnauksen finaalissa vastaan asettuu Universitatea Cluj.

Tanskan liigassa FC Nordsjaellandin mestaruushaaveet haihtuivat viime viikolla. Ensin joukkue hävisi Bröndbyn vieraana 0–1, ja viikonloppuna Nordsjaelland menetti kolmen maalin johtoaseman Midtjyllandia vastaan 3–3-tasapelissä. Oliver Antman pelasi viikon otteluissa yhteensä 52 minuuttia. Carljohan Eriksson oli molemmissa otteluissa penkillä. Nordsjaelland on neljäntenä ennen viimeistä kierrosta.

Allsvenskanissa Djurgården otti viidennen peräkkäisen voittonsa kaataessaan Halmstadin 2–0. Miro Tenho pelasi koko pelin.

Norjan liigassa Hugo Keto joutui antautumaan kolmasti Sandefjordin hävitessä kotonaan Viking Stavangerille 0–3. Sandefjord on putoajan paikalla sijalla 15.