Ilveksessä monet jalkapallojuniorit pelaavat myös futsalia – miten käy lajien yhteensovittaminen?
Miten suomalainen jalkapallo- ja futsalseura yhdistää kaksi lajia nuorten ja lasten tasolla? Määrääkö jalkapallo toimintaa kesät talvet, vai onko futsal talvikaudella enemmän kuin jalkapallon apulaji? Vuonna 1931 perustettu Tampereen Ilves on yksi Suomen suurimpia palloiluseuroja, joka on menestynyt sekä jalkapallossa että futsalissa. Tässä artikkelissa jututetaan Ilveksen jalkapallojaoston voimahahmoja futsalin ja jalkapallon yhteensovittamisesta.
Ilveksen naisten futsaljoukkueen pelaaja Vira Diatel vetämässä junioreiden harjoituksia.Kuva: Ⓒ © Tuukka Nyström /Tuukka Nyström
Vuonna 1931 perustettu Tampereen Ilves on yksi Suomen suurimpia palloilu- ja urheiluseuroja, joka on niittänyt menestystä sekä jalkapallossa että futsalissa. Seura tunnetaan vahvasti myös jääkiekosta.
Miten suomalainen jalkapallo- ja futsalseura yhdistää kaksi lajia nuorten ja lasten tasolla? Dominoiko jalkapallo kesät talvet vai onko futsal talvikaudella enemmän kuin jalkapallon apulaji?
Tässä artikkelissa jututetaan Ilveksen jalkapallojaoston voimahahmoja futsalin ja jalkapallon yhteensovittamisesta suomalaisessa suurseurassa.
Ilveksellä vahva perinne molemmissa lajeissa
Ilveksen jalkapallotoiminta jakautuu aikuisten edustustoimintaan, juniorien edustustoimintaan ja kortteliliiga Futis-Liigaan. Futsalin puolella Ilveksen lippua kantavat naisten liigajoukkue, miesten edustusjoukkue Futsal-Ykkösessä, reservijoukkueet sekä kaksi poikajoukkuetta.
llves on niittänyt Suomen mittapuulla menestystä erityisesti futsalissa, jossa se on kahdeksalla miesten Suomen mestaruudellaan ja neljällä naisten Suomen mestaruudellaan historian menestynein futsalseura. Nykyään futsaljoukkueet toimivat nimen Ilves FS alla.
Jalkapallon puolella Ilveksellä on yksi miesten Suomen mestaruus ja viisi naisten himmeämpää mitalia.
Ilveksen harjoituksissa oppia jakamassa myös naisten ja tyttöjen päävalmentaja Jaakko LaitinenKuva: Tuukka Nyström
Futsalin ahdas tila haastaa pelaajia oppimaan
Ilveksen jalkapallon poikien valmennuspäällikkö Jouko Turunen:
– Näen futsalin erinomaisena pelinä ja harjoittelumuotona nuorille futaajille. Yksi Ilveksen valmennuksellisia painopisteitä on pyrkiä kasvattamaan pelaajia, jotka ovat erinomaisia 1 v 1 -tilanteissa niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Futsalissa tulee luonnostaan paljon 1 v 1, 2 v 1- ja 2 v 2 -tilanteita, joten pelaajilla on hyvä mahdollisuus kehittää omaa 1 v 1 -osaamistaan ja peruspelaamisen taitojaan.
– Futsalin rajallinen, usein ahdas tila haastaa pelaajia oppimaan entistä paremmaksi peruspelaamisen taidoissa, esimerkiksi pallon suojaamisessa tai jalan saamisessa vapaaksi laukaisutilanteissa. Lisäksi harjoittelu kovalla salialustalla on hyvää ärsykkeen vaihtelua taidon oppimisen näkökulmasta, Turunen erittelee.
– Olemme hakeneet futsalin puolelta myös hieman koulutuksellista oppia. Miesten maajoukkueen päävalmentaja Sergio Gargelli oli pitämässä erinomaisen koulutuksen 1 v 1 -pelaamisen avainasioista Ilveksen ammattivalmentajille. Tästä tuli paljon uusia ajatuksia ja valmentajilta positiivista palautetta. Jatkossa toivottavasti järjestämme vastaavan koulutuksen myös seuran vapaaehtoisille valmentajille, Turunen sanoo
– Suuret futsalin pelaajamäärät perustuvat siihen, että olemme ilmoittaneet paljon joukkueita 8-12-vuotiaiden sarjoihin. Näiden ikäluokkien jalkapallon junioriedustusjoukkueissa on paljon pelaajia. Hyödynnämme futsalia, jotta saamme talvikaudelle lisää hyviä pelejä. Ikäluokat myös harjoittelevat välillä futsalsalissa, päättää Jouko Turunen.
Maalivahdin taitoja opettelemassaKuva: Tuukka Nyström
Ilmasto sanelee futsalin tarpeen jalkapalloilijoillekin
Ilveksen järjestämä Futis-Liiga on Suomen suurin kortteliliiga yli 5000 junioripelaajallaan. Ulkokentillä pelattavan Futis-Liigan päävuodenaika on kesä, mutta myös talvitoiminta on nousussa. Futis-Liiga tarjoaa Tampereen seudulla ympärivuotisen harrastusmahdollisuuden muille kuin edustusjoukkueissa pelaaville junioreille.
Ilveksen Futis-Liigan johtaja Pekka Huikuri:
– Futsal on Ilveksen Futis-Liigassa yksi talvitoiminnan ja talviharjoittelun muoto. Osittain toimintamme on muotoutunut sellaiseksi, koska talviharjoitteluolosuhteet ovat jalkapallolle puutteelliset. Lämmitettävät tekonurmet ovat käytössä osan kylmästä vuodenajasta; keskitalvella siirrymme saliin futsalin pariin.
– Pienimmät juniorimme pelaavat myös Palloliiton futsalsarjoissa; kilpatoiminta alkaa ikäluokista P8 ja T8. Myös Futis-Liigan joukkueissa oman joukkueen saa pitää talven futsalsarjoihin.
– Meillä on Futis-Liigassa n. 1000 pelaajaa talvitoiminnoissa, ja he harjoittelevat pääsääntöisesti koulun saleissa futsalia. Tarkoitus on lähiaikoina kehittää jonkinnäköistä kortteliliigaa talvellakin, ja futsal voisi olla yksi toimintamuoto. Erityisesti meillä on ilmaston sanelema n. 3 kuukauden tauko, kun ulkokentät eivät ole käytössä, Huikuri muistuttaa.
– Nykyinen toiminnanjohtajamme Matti Anttonen on futsalihminen henkeen ja vereen, ja futsalin asema seuran organisaatiossa on vahvistunut. Futsal on mukana Ilveksen arjessa: jalkapallojaostossa, jonka alaista toimintaa futsalkin meillä on, Huikuri sanoo.
Huikuri: “Toivomme, että yhä useammat innostuvat futsalista”
Entä sitten futsalin kasvu ja vaikuttavuus omana lajinaan, isoveli jalkapallosta erillään? Miltä kehitys näyttää suuren jalkapallo- ja kortteliliigaseuran vinkkelistä?
– Jotta futsalille saataisiin suurempaa vaikuttavuutta, niin kehityksen pitäisi keskittyä junioripuolelle. Kesän kortteliliigan joukkueet voisivat pelata talvella futsalia, mikä olisi tapa levittää lajin saloja yhä isommille massoille.
– Futsal on Ilveksen jalkapallossa yksi keino kehittää ympärivuotista toimintaa, ja laji tulee varmasti olemaan osa toimintaamme jatkossa.
– Ilveksessä toivomme myös, että yhä useammat pelaajat innostuvat futsalista. Suuresta massasta voi ajan mittaan kasvaa pelaajia, jotka profiloituvat nimenomaan futsaliin.
Futsal opettaa pelitaitojaKuva: Tuukka Nyström
“Ilveksessä on ymmärretty, että jalkapallo ja futsal kuuluvat yhteen”
Ilves / Kaleva T12 on yksi Futis-Liigan tyttöjen kaupunginosajoukkueista. Ilveksen Futis-Liiga jakaantuu neljään Tampereen alueeseen ilmansuuntien mukaan. Kalevan alueeseen kuuluu myös Kissanmaa. Muutamia pelaajia kulkee joukkueessa muista kaupunginosista.
Joukkueenjohtaja Markku Laitio häärii joukkueen taustalla käytännön asioiden parissa kolmen valmentajan, kahden maalivahtivalmentajan ja yhden yleismiehen tukena. Joukkue koostuu vuosina 2012–13 syntyneistä tytöistä.
– Olen joukkueenjohtaja: jarru, joka koettaa rajoittaa valmentajien intoa suuntautua joka puolelle. Valmentajia meillä on mukana kuusi, Laitio naurahtaa.
– Onneksi Ilveksessä on ymmärretty, että futsal ja jalkapallo kuuluvat yhteen. On paljon nuoria, jotka eivät vielä tiedä, mitä loppujen lopuksi tulevat harrastamaan.
– Ilveksen sisällä on aiemmin ollut järjestelmä, jossa on edustusjoukkueet ja kortteliliigan harrastajaporukka, mutta välimaastossa ei ole ollut tarpeeksi vaihtoehtoja. Me mietimme, miten kesän Futis-Liigan tyttöporukka saataisiin pysymään yhtenäisenä. Syksyn futiskauden päätöksen ja kevään aloituksen välillä oli selkeä aukko, joten päätimme ottaa futsalin selkeämmin lajivalikoimaan.
– Lähestyttiin emoseuraa, josko lajeja voisi kortteliliigajuniorien osalta yhdistää. Ilveksellä oli kasvanut sama ajatus seurana: Futis-Liigan ja edustuksen välissä aukko, jota tilkitään juniorijoukkueilla, jotka pelaavat talvella futsalia. Esimerkiksi meidän 20–24 tytöstä 17 lähti mukaan futsaliin.
– Lisäksi jalkapallojoukkueenhan on oltava kasassa jo kevättalven alussa, että sen voi ilmoittaa Palloliiton sarjoihin. Jalkapallo ja futsal olivat olleet liian eriytyneinä aiemmin; asiaa on korjattu integroimalla futsalia mukaan. Futsal on ollut tytöille innostavaa.
Ilveksen Naisten Futsal-Liigajoukkueen pelaajat opettamassa tulevaisuuden futsalpelaajiaKuva: Tuukka Nyström
Onko 12-vuotiaan mielestäsi jo aika erikoistua yhteen lajiin?
– Täällä Futis-Liigan puolella ajattelemme, että yksi harrastus ei saa olla niin iso, etteikö muutakin voi harrastaa. Toki muutamat juniorimme ovat käyneet kokeilemassa myös edustuksen puolella, jolloin tavoitteellisia treenitapahtumia on 4–5 kertaa viikossa, mutta silloin käytännössä jää muut harrastukset.