Hyvinkään Palloseura nousemassa ryminällä Suomen futsalkartalle
Vuonna 1947 perustettu Hyvinkään Palloseura käynnisti tälle kaudelle futsaljaoston. Tarkoitus on nostaa laji aidosti jalkapallon rinnalle perinteikkään seuran lajitarjontaan.
Hyvinkään Palloseuralla riittää futsalin pelaajia eri ikäryhmissä yli 300.Kuva: Jukka Virtanen
Hyvinkään Palloseuran puheenjohtaja Jukka Virtasen puheesta välittyy heti, että seuran tavoitteet ovat korkealla.
- Toivoin, että jo tällä kaudella olisi rikottu 300 rekisteröityneen futsalpelaajan raja, ja tuo raja rikottiinkin joulukuussa. Joukkueita on yhteensä 17, joten tästä on hyvä jatkaa kohti seuraavaa kautta, Virtanen kertoo tyytyväisenä.
Numerot ovat mille tahansa seuralle häikäisevän hienoja. Varsinkin kun ottaa huomioon, että futsal on ottamassa vasta ensiaskeleitaan Hyvinkäällä.
- Havaitsimme, että aivan meidän lähiseudulla kukaan ei tee tätä tosissaan, ja tässä voisi olla meillä hyvä paikka tarjota futsalin puolella uusia mahdollisuuksia. Ei meitä haittaa, vaikka pelaaja pelaisi jalkapalloa kesäisin muualla, nytkin meillä on jo futsalissa mukana futareita Järvenpään Palloseurasta, Riihimäen Palloseursta, PKKU:sta ja Jokelan Kisasta, Virtanen jatkaa.
Hyvinkään futsalolosuhteet ovat paranemassa tulevina vuosina.Kuva: Jukka Virtanen
Enemmän kuin vain harrastetasolla
Kun toiminnan perustuksia saadaan valettua vahvemmaksi, haluaa HyPS kasvattaa futsaltoimintaansa kilpailulliseen suuntaan.
- Ei me haluta, että futsal profiloituu vain jalkapallon talviharjoitteluksi. Tietysti se voi olla sitä joillekin, ja toisaalta jalkapallo voi olla futsalin pelaajille kesäharjoittelumuoto. Tulevaisuudessa meilläkin voi kuitenkin olla pelaajia, joilla futsal on päälaji jo pienestä pitäen, Virtanen visioi.
Kilpailullisuuden ensiaskeleen HyPS otti tällä kaudella, kun se osallistuu P17 Futsal-Liigaan. Liigastatus on herättänyt alueella huomiota ja kiinnostusta.
- Tämä on nyt kolmas kausi tuolle kyseiselle joukkueelle ja ikäluokalle, kun futsal on osana toimintaa. Toivon, että tulevaisuudessa HyPS osataan yhdistää yhtä lailla futsaliin siinä missä jalkapalloonkin. Ja siinä samalla mahdollisuuteen pelata nuorten SM-sarjoja.
Lajiyhteisö tukee uutta tulokasta
Virtanen kehuu lajiyhteisöä siitä, kuinka hyvin alkuvaiheessa futsalissa oleva seura on otettu vastaan.
- Puheenjohtajan roolissa olen nähnyt ja suurella ilolla ottanut vastaan sen tuen, jota Palloliiton toimihenkilöiltä sekä muilta futsalia pelaavilta seuroilta on tullut asioiden suunnitteluun ja kehittämiseen. Esimerkiksi keskustelut KäPan Kalle Hakkolan ja Padon Janne Lindbergin sekä monen muun lajitoimijan kanssa ovat antaneet meille paljon, Virtanen kertoo.
Myös yhteistyö Hyvinkään kaupungin kanssa sujuu hyvin.
- Ollaan päästy vaikuttamaan niihin rakennusprojekteihin, mitä on tiedossa. Kaupunkiin on valmistumassa lähivuosina uusi monitoimihalli, johon saadaan kolme futsalkenttää. Se parantaa lajin olosuhteita aivan oleellisesti.
Uutta monitoimihallia odottaessa Hyvinkäälle on tulossa tämän vuoden loppupuolella uusi pienempi koulun sali, jossa ainakin pienemmät juniorit pystyvät harjoittelemaan. Yleisesti ottaen tilanne on kuitenkin haastava.
- Suurin yksittäinen rajoittava tekijä futsalin kasvulle on olosuhteet. Yksinkertaisesti mitat täyttäviä halleja ei ole tarpeeksi meidän joukkue- ja pelaajamäärille. On vaikea löytää harjoitusaikoja niin, että joukkueet pääsisivät treenaamaan enemmän kuin kerran viikossa, Virtanen toteaa.
Futsallegenda tuo lajitietoa ja -taitoa seuraan
Virtasen ohjella tärkeä hahmo HyPS:n futsaltoiminnan nousun takana on Jukka Lottonen - yksi Palloliiton nimittämistä Futsallegendoista. Suomen futsalmaajoukkueen, Ilveksen ja GFT:n paidoista 1990- ja 2000-luvuilta tuttu peluri osallistuu parhaillaan UEFA Futsal B -valmennuskoulutukseen.
- Hän on toiminut täällä Hyvinkäällä ehdottomasti suurena innostajana, ja pitkälti hänen ansiostaan lajiin on suhtauduttu positiivisesti. Hänen ideastaan saatiin ensimmäiset treenit pystyyn ja lähdettiin pelaamaan sarjaa. Pojat tykkäsivät tosi paljon ja nyt moni kokee futsalin olevan jo ykköslajinsa, Virtanen kertoo.
Jukka Lottonen valmentaa HyPSin P17-liigajoukkuetta.Kuva: Kirsi Nummela
Lottonen itse näkee futsalille paljon kehityspotentiaalia Hyvinkäällä.
- Potentiaalia on todellakin paljon. Oman pelitaustan vuoksi tiedän hyvin futsalin tuomat edut jalkapalloa pelaaville. Toki etujen lisäksi jalkapallon talviharjoittelu olosuhteet Hyvinkäällä ohjasivat meitä ottamaan futsalin mukaan toimintaan. Toimiessani jalkapallovalmentajana HyPS:ssä halusin tuoda futsalin mukaan treeniohjelmaan halukkaille, Lottonen kertoo.
- HyPS on ottanut futsalin osaksi virallista toimintaa, minkä myötä keskustelut Hyvinkään kaupungin kanssa ovat jo helpottuneet salivuorojen suhteen ja uusi monitoimihalli parantaa tilannetta. Tälle kaudelle saimme mukaan myös edustusjoukkueet niin naisiin kuin miehiinkin, ja juniorijoukkueiden määrä sarjoissa on kasvanut parissa vuodessa roimasti. Seuraavia steppejä pitää tehdä valmennuksen puolelle, jotta yhä useampi joukkue saa lisätietoa lajista, Lottonen näkee.
”Futsal on mahdollisuus, ei uhka”
Lottonen on nähnyt suomifutsalin kehityksen pitkältä ajanjaksolta.
- Laji on kehittynyt Suomessa valtavasti viimeisen 25 vuoden aikana. Tietotaito on kasvanut jopa eksponentiaalisesti niin kilpa kuin ruohonjuuritasolla. Tätä osoituksena esimerkiksi miesten maajoukkueen saavuttama EM-kisapaikka. Tietotaidon myötä pelaajien henkilökohtaiset ominaisuudet, pelinopeus ja taktisuus on aivan eri tasolla kuin itse vielä pelasin. Myös ulkomaiset pelaajat, valmentajat sekä ulkomailla pelaamassa käyneet suomalaiset ovat nostattaneet ymmärrystämme pelistä. Ja nämä ovat heijastuneet läpi futsalsarjojen.
Mitkä asiat lajilegenda itse näkee tärkeinä, kun suomalaisen futsalin pelaajakehitystä halutaan edelleen kehittää?
- Se että futsal on mahdollisuus, ei uhka. Seuroissa täytyisi mahdollistaa futsalin pelaaminen mahdollisimman monelle. Kilpaillullisuuden kasvattaminen vaatii seuroilta panostusta, jotta sarjatoiminta olisi jatkuvampaa. Nyt sarjoissa on yksittäisiä, erinomaisia kilpailullisia joukkueita, mutta ei vielä jatkuvuutta yli eri ikäkausien. Toisena tärkeänä asiana alueleiritykset sekä Helmari/Huuhkajapolut pitäisi saada pilotista jatkuvaan käytäntöön, Lottonen summaa.