Team Sällström Helmariturnauksen 2023 voittoon - Team Koivisto taipui maalilla

Helmariturnauksen finaalissa 22.6. kohtasivat Team Koivisto ja Team Sällström. Team Sällström voitti luvuin 2-1. Pronssiottelussa Team Summanen voitti Team Ölingin rankkareilla.

Turnauksen voittajajoukkue Team Sällström.Kuva: Kalevi Hämäläinen

22.6.2023 klo 13:35

Ottelutallenne Palloliiton Youtube-kanavalla >>,

Kesäkuun 19-22. Eerikkilässä kahdentoista joukkueen voimin pelatun Helmariturnauksen torstaina 22. päivä huipentaneeseen finaaliin pääsivät tänä vuonna kaksi Etelän alueelta koottua joukkuetta, Arttu Järvisen ja Ilkka Innolan valmentama vihreäpaitainen Team Koivisto sekä mustissa pelannut Team Sällström, jota valmensivat Heini Lepola ja Timo Lehtihalmes. Matkalla finaaliin molemmat joukkueet voittivat alkulohkonsa puhtaalla pelillä, ja edeltävänä päivänä pelatuissa välierissä Team Koivisto kaatoi Team Summasen 2-1, ja Team Sällström puolestaan Team Ölingin 6-1. Molemmat joukkueet olivat selvästi finaalipaikkansa epäilemättä ansainneet.

Koko Helmariturnauksen tulokset >>

Sateen kastelemalla kentällä pelatun 2x35 minuutin pituisen finaalin vihelsivät turnauksen parhaana erotuomarina palkittu Suvi Tulonen sekä avustavina ja neljäntenä erotuomareina Vera Räkköläinen, Ida Hyttinen ja Miikka Hottinen. Ottelun ensimmäinen varsinainen maalipaikka syntyi kahdeksannella peliminuutilla, kun Team Sällströmin Aino Mero pääsi kokeilemaan vapariaan hyvästä paikasta. Matala veto kolahti vaarallisesti tolppaan, mutta Team Koiviston maali varjeltui takaiskulta. Maalipuut kolisivat myös toisessa päädyssä 14 peliminuutin kohdalla, kun Iisa Sandberg ohjasi vasemman laidan keskityksen etutolppaan. Irtopalloon pääsi vielä Team Koiviston Eden Ubani, mutta tämänkin laukaus meni ohi maalin.

Team Koiviston maalivahti Veera Karlsson venyi minuutilla 17 loistoturjuntaan, kun pallo pyöri hetken rangaistusalueella, ja tilanteen päätteeksi Team Sällströmin Linnéa Panelius pääsi yrittämään laukausta lähietäisyydeltä. Pian Karlsson sai kuitenkin kokea ylimääräisiä sydämentykytyksiä, kun Silja Seppäsen kaukoveto lipsahti käsistä ja lirui niukasti Team Koiviston maalin tolpan ohi. Seuranneessa kulmapotkutilanteessa Karlsson kuitenkin korjasi tilanteen torjumalla laukauksen. Irtopalloon pääsi Team Sällströmin Elsa Krogerus, mutta maalia kohti suuntautuneen laukauksen blokkasi Team Koiviston puolustaja Silja Lankinen.

Team Sällströmin painostus jatkui kohti 35-minuuttisen puoliajan loppua. Pelin avausmaali tuli minuutilla 32 boksin vasemmalta laidalta ammutun vapaapotkun jälkitilanteesta. Pomppivasta laukauksesta syntyi irtopallo, jossa parhaiten hereillä oli Team Sällströmin Helmi Kupila. Tällä oli helppo työ viimeistellä ja siirtää Team Sällström johtoon luvuin 0-1. Takaiskusta sisuuntunut Team Koivisto sai vielä painetta toiselle maalille ennen taukoa, ja Ella Räisänen täräytti boksin rajalta pallon maaliinkin. Iloa maalista ei Team Koivistolle kuitenkaan ollut, sillä erotuomari joutui hylkäämään maalin. Näin tauolle siirryttiin Team Sällströmin 1-0-johdossa.

Toisella puoliajalla ehti kulua vain kolmisen minuuttia. Aino Mero sai pallon vasemmalla laidalla, hassutti monta pelaajaa ja pyssytti unelmamaalillaan tilanteeksi 2-0. Team Koivisto kuitenkin kuittasi lähes välittömästi, kun Eden Ubani pääsi alakerrasta lähetettyyn pitkään palloon ja alusti parin kimmokkeen ja Hertta Sarénin kautta maalipaikan Iisa Sandbergille. Tämä kavensi vasurillaan tilanteeksi 1-2, ja palautti Team Koiviston heti takaisin peliin mukaan.

Ottelu jatkui tiukkana vääntönä, ja molemmista joukkueista huokuivat korkeat panokset. 50 minuutin pelin jälkeen Team Koiviston Hertta Sarénin yksinäinen prässi Team Sällströmin maalivahtia kohti oli tuottaa tulosta, kun tämän purkuyritys kimposi Sarénista niukasti maalin ohi. Vielä lähempänä Team Sällströmin maalia käytiin 55. minuutilla, kun pallo päätyi maalivahdin kautta takatolpalla odotelleelle Pinja Niemeläiselle. Team Koiviston hyökkääjän veto hyvästä maalipaikasta jäi kuitenkin tolppaan, ja näin tilanne pysyi Sällströmin johdossa 1-2.

Kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä vain pari minuuttia, Team Koivisto pääsi vielä uhkaamaan Team Sällströmin maalia. Oikean laidan keskitystä päättämässä ollut hyökkääjä sai puskun kohti maalia, mutta Team Sällströmin maalivahti otti ratkaisevan torjunnan. Lopussa Team Koivisto jätti kaiken peliin ja pyrki vimmatusti luomaan vielä maalipaikkoja, mutta Team Sällström kesti loppuminuutit ja voitti ottelun 1-2.

Turnaus meni tosi hyvin. On ollut hauskaa ja hyviä pelejä. Pelasin uusien pelikavereiden kanssa ja opin, ettei aina voi pelata samalla tavalla kuin omassa joukkueessa. Ennen finaaliottelua jännitti, mutta jännitys laantui heti kuin peli alkoi.

Aino Mero: All Stars, turnauksen paras maalintekijä (9 maalia), turnausvoittaja Team Sällströmin paras pelaaja

Mahtava turnaus takana. Joukkueemme on kehittynyt turnauksen aikana valtavasti. Pelaajat ovat ottaneet kehityskohteita huomioon ja vieneet niitä peliin. Finaalissa jokainen pelaaja hoiti oman roolinsa ja toimi joukkueena yhdessä. Pelasimme sitä niin sanottua ”omaa peliä”.

Heini Lepola, Team Sällströmin päävalmentaja

Ottelu Palloliiton tulospalvelussa >>

Team Koivisto hävisi turnauksessa vain finaalin. Kuvassa Linnéa Panelius.

Runsasmaalinen pronssiottelu ratkottiin rangaistuspotkukilpailulla

Helmariturnauksen pronssiottelussa kohtasivat Team Summanen (Itä) ja Team Öling (Länsi). Ensimmäinen jakso mentiin Team Summasen pienoisessa hallinnassa. Team Summanen siirtyi 1–0 johtoon 14. minuutilla, kun Pouta Ukkonen puski komeasti pallon maaliin kulmatilanteessa. Hetkeä myöhemmin Saima Hänninen oli hereillä, kun maalivahdilta lipesi käsistä pitkä haastava pallo. Hänninen pisti pallon verkkoon ja vei Team Summasen 2–0 johtoon.

Toiselle jaksolle Team Öling tuli ryminällä sisään ja sai heti jakson alkuun pari hyvää maalipaikkaa. Kova yritys palkittiin 52. minuutilla, kun Venla Saarimäen laukaus upposi verkkoon. 60. minuutilla Team Summasen Anni Pulkkanen taisteli itsensä läpiajoon ja sijoitti tilanteeksi itsevarmasti 3–1. Team Öling ei kuitenkaan luovuttanut, vaan joukkue nousi ottelun viimeisillä minuuteilla 3–3 tasoihin Werna Fomenkon ja Erika Aaltosen osumilla.

Jännittävä ja tiukka ottelu ratkaistiin lopulta rangaistuspotkukilpailulla, jonka vei nimiinsä Team Summanen tuloksella 3–0. Team Summanen voitti Helmariturnauksessa pronssia.

Turnauksen tähdistöjoukkue

Maalivahti: Martta Keskisarja, Team Sällström (VJS)
Toppari: Saana Kuoppala, Team Koivisto (NJS)
Toppari: Helmi Kupila, Team Sällström (FC Espoo)
Vasen puolustaja: Tilda Kouva, Team Sällström (HJK)
Oikea puolustaja: Inari Nissinen, Team Summanen (KuPS)
Keskikenttä: Miona Selkälä, Team Kuikka (ONS) – Turnauksen paras pelaaja
Keskikenttä: Ninni Terho, Team Sällström (HJK)
Vasen laituri: Aada Mandelin, Team Sällström (HJK)
Oikea laituri: Werna Fomenko, Team Öling (KaaPo)
Hyökkääjä: Magdaleena Laakso, Team Sällström (HJK)
Hyökkääjä: Aino Mero, Team Sällström (HJK)

Team Summanen hävisi välierissä niukasti Team Koivistolle, mutta voitti pronssia rangaistuspotkukilpailussa.Kuva: Jyri Sulander