Helmariturnauksen 2024 voittajaksi Team Pikkujämsä

Helmariturnauksen sijoitusottelut ja finaalit pelattiin 19.6. Eerikkilässä. Jännittävän finaalin voitti Team Pikkujämsä numeroin 3-2 Team Rantalaa vastaan.

Helmariturnauksen 2024 finaalissa kohtasivat Team Pikkujämsä ja Team Rantala.Kuva: Kalevi Hämäläinen

19.6.2024 klo 13:56

Finaalipäivän avasi sijoitusottelu Team Summasen ja Team Tammisen välillä. Maalinteon aloitti Team Tammisen Elvi Lehtonen minuutilla 17. Team Summasen Vanessa Hagelberg toi pelin tasoihin 34. minuutilla, mutta toisella puoliajalla Team Tamminen meni menojaan Martta Koivumäen kahdella ja Hertta Ahosen yhdellä maalilla. Ottelun lopputulos siis 1-4.

Kuva ottelusta Team Summanen - Team Tamminen.Kuva: Topias Koskela

Samaan aikaan pelatussa sijoitusottelussa kohtasivat Team Nyström ja Team Öling. Tasainen ottelu päättyi Team Ölingin voittoon numeroin 1-2 Sara Variksen ja Lilja Metsärannan maaleilla. Team Nyströmin maalin teki Anni Enqvist.

Kuva ottelusta Team Nyström - Team Öling.Kuva: Topias Koskela

Pronssiottelussa kohtasivat tiistaina vain niukasti finaalista jääneet Team Kosola ja Team Ahtinen. Ottelussa nähtiin Mira Säikön avausmaali 7. minuutilla, ja vaikka Saimi Kaiponen tasoitti pelin minuutilla 22, 25 minuutin tienoilla Säikkö siirsi toisella maalillaan Team Ahtisen maalin johtoon. Lisämaaleja ei syntynyt, näin Team Ahtinen otti turnauksessa pronssia.

Finaalissa Team Rantala pääsi johtoon heti alussa. Peppi Pajuriutan luja laukaus oikealta laidalta kimposi vastustajan maalivahdin käsistä Aada Ikäheimosen ulottuville - tämä runnoi pallon maaliin ja joukkueensa johtoon. Kymmenen peliminuutin tienoilla Team Rantalan Olivia Oulasvirta peippaili hienosti vastustajan boksiin, mutta eteneminen pysähtyi ennen varsinaiselle maalipaikalle pääsemistä.

17. minuutilla syntyi Team Pikkujämsälle maalipaikka - Amelie Brobergin läpisyöttö tavoitti oikealta laidalta Venla Pastisen, jonka keskitys maalin edustalle meni vain niukasti ohi Iina Väli-Toralan. Parin minuutin kuluttua Team Pikkujämsä oli päästä iskemään uudestaan, kun Team Rantalan maalivahdin vastaantulo kauas maalilta epäonnistui - Team Rantalan Hertta Myyryläisen uhrautuva puolustuspelaaminen kuitenkin häiritsi vastustajaa sen verran, ettei laukausta lähtenyt.

Tasoitus syntyi 21. minuutilla. Team Pikkujämsän kapteeni Chloe Nordbladin upea vapaapotku 25 metristä kaarsi korkealle, putosi täydellisesti riman alle ja näin ottelu oli tasan 1-1. Team Pikkujämsän iloa ei kuitenkaan kauaa kestänyt. Team Rantalan korkea prässi maalipotkusta tepsi ja Alina Vilén pääsi syöttämään Aada Ikäheimoselle päivän toisen maalin ja tilanteeksi 1-2.

Team Pikkujämsä ei taipunut vaan jatkoi painostusta. 30 minuutin tienoilla Venla Pastisen vahva yritys päätyi parin laukaisuyrityksen jäljiltä puolustajan blokkauksen kautta kulmapotkuksi. Team Rantala pääsi vielä yrittämään vaparia 35. minuutilla juuri ennen 2x35-minuuttisen ottelun taukoa - Team Pikkujämsä onnistui kuitenkin blokkaamaan Team Rantalan Peppi Pajuriutan laukaukset.

Toiselle 35-minuuttiselle Team Pikkujämsä tuli kovalla innolla. Korkean prässin jälkeen Pastinen sai pallon oikealla laidalla, mutta tämän kova laukaus pienestä kulmasta pysähtyi Team Rantalan maalivahti Siiri Sorsakiveen. 40. minuutilla Team Rantalan Elina Vilén sai pallon korkeasta riistosta - tämän laukauksen torjui Team Pikkujämsän maalilla Mimosa Mäkinen.

Team Pikkujämsä tasoitti minuutilla 47. Venla Pastisen kierteinen kulmapotku löysi etukulmalta Iida-Maria Taittosen, jonka hieno pusku upposi tolpan kautta verkon perukoille - näin tilanteeksi 2-2. Pian tasoituksen jälkeen Team Pikkujämsän Helmi-Sofia Palmun pitkä kuljetus vasenta laitaa pitkin vei pallon boksiin asti, mutta lopulta keskitys jäi piippuun. Team Pikkujämsän epäonninen avaus antoi Ikäheimoselle paikan jo kolmanteen maaliin minuutilla 59, mutta pallo meni yli maalin.

62. minuutilla Team Pikkujämsän Pastisen oikean laidan keskitys löysi pelaajapakan takaa oman pelaajan - pusku kuitenkin hieman vaikeasta asennosta, eikä maalipaikkaa syntynyt. 65. minuutilla Taittonen otti pallonriiston korkealla, ja tämän syötöstä Pastinen pääsi tulittamaan itse. Pastisen viimeistely oli millintarkka ja näin Pikkujämsä siirtyi johtoon 3-2, kun peliä oli jäljellä vain viitisen minuuttia.

Team Rantala pyrki painostamaan vielä kovasti jahdatessaan tasoitusmaalia, mutta Team Pikkujämsä puolusti viime minuutit hyvin. Helmariturnauksen finaali 2024 päättyi siis Team Pikkujämsän voittoon 3-2.

Helmariturnauksen 2024 voittanut Team Pikkujämsä.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Hopeaa otti Team Rantala.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Pronssia sai Team Ahtinen.Kuva: Kalevi Hämäläinen

Helmariturnauksen 2024 palkintoja

Turnauksen erotuomari: Hela Nasiry
Team Tamminen, paras pelaaja: Hertta Ahonen (HJK)
Team Summanen, paras pelaaja: Iiris Verno (HPS)
Team Ahtinen, paras pelaaja: Aino Kangasniemi (JyPK)
Team Kosola, paras pelaaja: Nella Toivonen (KaaPo)
Team Öling, paras pelaaja: Matilda Eskola (HJK)
Team Nyström, paras pelaaja: Elsa Mäkinen (HJK)
Team Rantala, paras pelaaja: Aada Ikäheimonen (KuPS)
Team Pikkujämsä, paras pelaaja: Enni Patronen (FC Espoo)