Harrastamisen tulee olla kaikille mahdollista - “Vastuullamme on löytää keinot kustannusten hillitsemiseen”

Urheilulehdessä 10/2023 julkaistiin laaja artikkeli lasten ja nuorten urheiluharrastusten merkittävästä ja nopeasta kustannusten kasvusta 2000-luvulla. Keskeisimpänä uhkakuvana on, että pystyvätkö lapset harrastamaan haluamiaan urheilulajeja? Ovatko vanhempien maksamat menoerät ylittäneet jo kipukynnyksen? 

JalkapalloharrastusKuva: Tara Jaakkola

22.3.2023 klo 17:27

Urheilulehden artikkelissa useat asiantuntijat esittävät perustellun huolen siitä, että hintojen kustannusten rinnalla lasten ja nuorten liikkumisen tiedetään vähentyneen merkittävästi ja nykytilanne uhkaa polarisoida yhteiskuntaa entisestään.

Jalkapallo on Suomen harrastetuin urheilulaji ja samalla suurin liikuttaja. Rekisteröityjen pelaajien määrä on ylittänyt jo 150 000 ja kasvu jatkuu. Lajin suuruus merkitsee myös suurta vastuuta harrastajista. Lajin saavutettavuus tulee säilyttää ja varmistaa tulevaisuudessakin kaikille halukkaille harrastajille.

Harrastamisen hinta –keskustelussa keskitytään usein ymmärrettävästi lapsiin ja nuoriin, mutta urheilun ja jalkapallon vastuu koskettaa myös aikuisia lajiharrastajia.

- Jalkapallo liikuttaa erittäin merkittävää joukkoa lapsia, nuoria ja aikuisia. On selvää, että tätä kautta meillä on jäsenseurojemme kanssa merkittävä vastuu liikuttajina ja turvallisen harrastuksen mahdollistajina, toteaa Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen.

Laajasti ja eri kohderyhmien kautta jalkapallon kustannusten tarkastelu on kompleksinen kokonaisuus.

- Kuten useimmissa lajeissa, myös jalkapallossa harrastamisen hinnassa eri seurojen joukkueissa ja eri ikävaiheissa on suuria eroja. Seurojen määrä ja sitä kautta toiminnallinen tarjonta on sen verran laajaa, että vaihtoehtoja harrastuksesta kiinnostuneille löytyy nykyisin jo hyvin kattavasti.

Huttunen nostaa esimerkiksi tuoreen Suomen Palloliiton Tietotilinpäätöksen vuodelta 2022. Yhteensä 2000 vanhempaa vastasi heidän lastensa jalkapalloharrastusten keskimääräisiksi vuosikustannuksiksi noin 1000 euroa. Seuramaksut säilyivät Huttusen mukaan samoina vuoteen 2021 peilaten, mutta erityisesti matkakustannukset kasvoivat.

Jalkapalloa harrastavan lapsen, nuoren tai aikuisen kustannukset rakentuvat Huttusen mielestä lajiin katsomatta hyvin tyypillisistä asioista, kuten seura- ja joukkuemaksuista, varusteista, olosuhdekuluista, matkakuluista, leireistä ja turnauksista. Seuroilla on erilaisia käytäntöjä ja jotkin edellä mainituista sisältyvät usein ainakin osittain seuramaksuihin. Myös alueellisia eroja on.

- Yleistäen voisi sanoa, että eteläisellä ja läntisellä alueella seuramaksut ovat korkeammat, kun taas matkakustannukset näyttelevät merkittävämpää osaa itäisellä ja pohjoisella alueella, analysoi Huttunen.

Jalkapallon hintakehitys on linjassa muiden lajien kanssa ja peilautuu luonnollisesti myös yhteiskunnan taloustilanteeseen ja inflaatioon. Hintojen nousu on tunnistettu niin Palloliitossa kuin seuroissa ja tilanteeseen etsitään kustannusten nousua hillitseviä toimenpiteitä.

- Seuroilla on runsaasti erilaisia käytänteitä, joilla he pyrkivät hillitsemään maksujen kasvua ja toisaalta ne pystyvät myös useissa seuroissa tukemaan vähävaraisten harrastusmaksuja erilaisten rahastojen kautta.

 

Onko jalkapallo kaikille mahdollinen laji harrastaa?

Jalkapallo harrastuksena ja lajina on jatkanut tasaisesti kasvuaan jatkuvasti. Viime vuonna harrastajamäärissä tehtiin jälleen uusi ennätys.

Suomen ikääntyvä väestö ja syntyvyyden lasku ovat Tilastokeskuksen (11/2022) mukaan pudottaneet alle 17-vuotiaiden osuuden kokonaisväestöstä alle viidennekseen.

Silti alaikäisiä on maassamme hieman yli miljoona. Onko heidän joukossaan paljon sellaisia, jotka haluaisivat pelata jalkapalloa, mutta eivät taloudellisista syistä tähän kykene?

Palloliiton seurakehittäjän Petri Selkeen mielestä hintakeskustelua voi pitää varsin polarisoituneena.

- Jalkapallon harrastaminen on edelleen kaikille mahdollista. Meillä on seuroja, joissa kustannukset saattavat olla vain parisataa euroa koko vuoden aikana. Näissäkin seuroissa saattaa olla silti tapahtumia 3–4 kertaa viikossa, Selkee painottaa.

Hänen mielestään liikuntakulttuuri on historiallisista syistä rakentunut Suomessa kilpaurheilun ympärille. Selkee nostaa esimerkiksi Huuhkajat (miesten jalkapallon maajoukkue) tai Helmarit (naisten jalkapallon maajoukkue).

- Mikäli aiomme menestyä ja päästä arvokisoihin, niin pitää harjoitella paljon ja mieluiten hyvissä olosuhteissa sekä osaavien valmentajien johdolla. Jos siihen maailmaan halutaan, kuten Palloliitto haluaa, niin siitä syntyy kustannuksia.

Huuhkajaturnaus 2022Kuva: Pinja Akkanen

 Se on kuitenkin vain kolikon toinen puoli. Palloliiton missio on, jalkapalloa jokaiselle. Tätä aspektia myös Selkee haluaa korostaa.

- Pitää tarjota mahdollisuuksia tavoitella huippua, mutta on ihan yhtä arvokasta, että haluaa pelata jalkapalloa.

Tällä saralla hänen mielestään voisi tehdä vieläkin enemmän. Selkeen mukaan noin 15-vuotiaille voisi olla enemmänkin kevyempiä vaihtoehtoja ja sen saavuttamiseksi toimenpiteisiin on myös ryhdytty.

Kokonaiskuvassa hintakehityksessä näkyy Selkeen mielestä kotimaisen jalkapallon kehittyminen.

- Harrastamisen hinnat ovat nousseet, koska jalkapallon pariin on palkattu enemmän ammattilaisia. He kykenevät luomaan laadukkaamman arjen ja esimerkiksi ohjaamaan vapaaehtoisia.

- Samalla harjoitusvolyymeja on lisätty eli harjoituksia on määrällisesti enemmän. Tietenkin tämä näkyy myös kustannuksissa. Harrastajamäärät ovat silti jatkuvasti nousseet. Sen saralla teimme juuri uuden ennätyksen.

Selkeen mielestä paljon on myös valinnoista kiinni ja tässä suhteessa seurat eroavat toisistaan. Joidenkin seurojen arkeen kuuluu ulkomailla pelattavia turnauksia, yksityisvalmennuksia ja muita erinomaisia, mutta kustannuksia lisääviä asioita. Toisessa seurassa pelataan ja harjoitellaan niin, että pelaajille sekä heidän vanhemmilleen ei kerry ylimääräisiä kuluja.

Selkeen mielestä ennen kaikkea jalkapallon välinekustannukset ovat säilyneet maltillisina moniin muihin lajeihin verrattuna. Tästä hän pitäisi itse enemmänkin ääntä.

- En ole nähnyt vielä yhtään jalkapalloseuraa, joka markkinoisi lajia edullisilla välinekustannuksilla, huomauttaa Selkee.

Seurapalvelujohtaja Huttunen kiittää aiheesta käytävää julkista keskustelua.

- Jalkapallo halutaan pitää nyt ja tulevaisuudessa lajina, jota kaikki halukkaat voivat harrastaa. Meidän vastuullamme on etsiä ja löytää keinot siihen, että kaikki halukkaat pysyvät mukana ja heillä on mahdollisuus harrastaa turvallisessa ympäristössä.

Linkit

Urheilulehden juttu Helsingin Sanomien sivuilla (printtilehti 10/2023)

Jalkapallo-säätiö

Palloliitto - Harrastamisen hinta

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit