Hanna-Mari Sarlin Naisten Suomen Cupin suojelijaksi
Hanna-Mari Sarlin on seitsenkertainen Suomen Cupin mestari.
HJK juhli Suomen Cupin voittoa 1985 Valttia vastaan. Sarlin keskirivissä vasemmalla.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen
Suomen Cup täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi sekä Miesten Suomen Cup että Naisten Suomen Cup saa arvoisensa suojelijat. Naisten Suomen Cupia on pelattu vuodesta 1981 lähtien ja tiettävästi sen historian ensimmäisenä suojelijana toimii Hanna-Mari Sarlin.
Urheilijalta täytyy aina kysyä, missä kunnossa olet?
– Kuusikymmentä on tullut täyteen ja aktiivisesti tässä vielä ollaan työelämässä ja urheillaan. On tullut onneksi pysyttyä terveenä, Sarlin kertoo.
Maajoukkueesta, HJK:sta ja Valtista muistettava Sarlin oli ratkaisemassa urallaan heti ensimmäistä Naisten Suomen Cupin finaalia Töölön Pallokentällä 23.5.1981, kun Kemin Into haastoi Sarlinin tähdittämän HJK:n. Maalittomien pelivaiheiden jälkeen HJK oli rangaistuspotkukilpailussa kemiläisiä etevämpi lukemin 4–3.
''Ottelun ratkaisijan rooliin kohosi Klubin Hanna-Mari Sarlin, joka veti viimeisenä pelaajattarena rankkarin maaliin komeasti yläriman kautta.'' HS 25.5.1981
– Suomen Cupista on parhaiten jäänyt muistoihin juuri nämä finaaleiden rangaistuspotkukisat. Vuoden '81 kisa Intoa vastaan ja sitten vuonna 1991 Ilvestä vastaan, Sarlin muistelee.
Tänä päivänä Sarlin harrastaa mm. melontaa, hiihtoa ja kuntosalia vapaa-ajallaan, mutta kovaa lajitaustaa löytyy jalkapallon lisäksi salibandysta, jossa Sarlin pelasi myös maajoukkuetasolla. Jalkapallon puolella Sarlinin saavutukset hakevat vertaisiaan: 11 Suomen mestaruutta (10 HJK:ssa, 1 Valtissa), 7 Suomen Cupin voittoa (6 HJK:ssa, 1 Valtissa), vuoden naisjalkapalloilija kahdesti ja valinta ensimmäisenä naisena suomalaisen jalkapalloilun Hall of Fameen.
Hanna-Mari Sarlin Pelén vieressä.Kuva: Ⓒ Juha Tamminen
Paljon onnistumisia ja palkintosadetta etenkin Helsingissä, mutta jäikö mitään pettymyksiä Suomen Cupista?
– Viimeinen otteluni Suomen Cupissa jäi hieman hampaankoloon. Pelasimme vuonna 1994 Turussa Kupittaalla Pyrkivää vastaan cupin finaalin ja harmittavasti hävisimme 2–0.
Naisten Suomen Cupin loppuotteluiden pelipaikka on vaihdellut useasti ja pahimmillaan on pelattu jopa Talin hallissa. Sarlin ei Talissa joutunut loppuotteluita pelaamaan, mutta se kertoo tiettyä kieltä menneistä ajoista.
– Kun itse pelasin, ei välttämättä saanut sellaista respectiä, kuin olisi voinut saada. Tuntuu, että nykyään jalkapallo on erittäin arvostettua ja se on maailman hienoimpana lajina tavoittanut suomalaiset kautta linjan.
Opettajana Sarlin tietää mistä puhuu ja on nähnyt arkipäivän touhuissa, miten jalkapallo yhdistää kulttuureja ja toimii yhteisenä kielenä. Arvostus on kasvanut myös naisten pelaamaa jalkapalloa kohtaan ja esimerkiksi Helmarit ovat täysin arkinen aihe kahvipöytäkeskusteluissa.
Onko sinulla lopuksi jotain, jota haluaisit sanoa jalkapallo- tai urheiluväelle yleisesti?
– Vaikka ollaan kuinka huippu-urheilijoita, niin muistetaan että ihminen siellä on kaiken takana. Urheilumaailmassa on paljon hyvää, mutta myös hieman synkkiä puolia. Heikkoutta ei saisi näyttää, kilpailu on raakaa ja avoimesti asioista puhuminen voi olla haastavaa. Toivoisin tähän kaikkeen armollisuutta, Sarlin päättää.
Sarlin on työelämässä ja liikkuu aktiivisesti.Kuva: Ⓒ Hanna-Mari Sarlinin kotiarkisto.
Ilmoittautuminen Naisten Suomen Cupiin on käynnissä Tasossa ja päättyy 10.2.2025. Kilpailu huipentuu Tammelan Stadionilla pelattavaan Suomen Cupin Superviikonloppuun 19.-21.9.2025.
Hanna-Mari Sarlin
HJK, Puotinkylän Valtti, Hammarby IF. Ensimmäinen nainen, joka on valittu suomalaisen jalkapalloilun Hall of Fameen.
47 A-maaottelua, 5 maalia
SM-sarjassa 236 ottelua, 107 maalia
11 Suomen mestaruutta (10 HJK:ssa, 1 Valtissa), 7 Suomen Cupin voittoa (6 HJK:ssa, 1 Valtissa)
Vuoden naisjalkapalloilija 1983 ja 1986
Kansallisen Liigan legenda. Sarlinin mukaan on nimetty vuoden maalikuningattaren titteli.
Pelasi jalkapallon lisäksi myös salibandya maajoukkuetasolla.