Futsal: Futsalelämää ulkomailla - Jukka Kytölä OSA5

Avaan tällä kerralla Futsalelämää Ulkomailla – blogisarjassani italialaisseurani Pesaron pelaamista pallon kanssa. Enimmäkseen kerron olennaisista asioista pallollisen pelaajan näkökulmasta, mutta samalla sivuan toki hieman pallottoman pelaajan roolia organisoidun hyökkäyksen pelin vaiheessa.

Futsalelämää ulkomailla -blogisarja kertoo Jukka Kytölän Italian kaudestaKuva: FLS

3.2.2023 klo 14:55

Ciao!

Lokakuun postauksessani kävin läpi Pesaron puolustuspelaamisen periaatteita, joten nyt on hyvä hetki vuorostaan avata hieman meidän pelaamistamme pallon kanssa. Enimmäkseen kerron olennaisista asioista pallollisen pelaajan näkökulmasta, mutta samalla sivuan toki hieman pallottoman pelaajan roolia organisoidun hyökkäyksen pelin vaiheessa. Karkeasti voidaan sanoa, että täällä päävalmentaja Colini pitää tärkeänä puuttua pelaajien ratkaisuihin pallollisena, kun taas kakkosvalmentaja Daffo yhdistää tähän myös pallottomien pelaajien liikkumista - jolloin puhutaan 2-4 pelaajan rotaatioista sekä yhteistyömalleista.

Etenkin viimeisen noin 1,5 kuukauden aikana hyökkäyksen murtautumismalleja ja maalintekoa on alettu käydä treenikentällä useammin läpi ilman puolustajiakin - yleensä tulevan kulloisenkin vastustajan erityispiirteet huomioiden. Tällä on yritetty vastata orastavaan maalinteon tehottomuutemme, jottei se kasvaisi meille liian suureksi möröksi.

Mitkä sitten ovat ne olennaiset pallolliset taidot, jotka meidän pelisysteemissämme on syytä pitää mielessä? Olen laatinut alle "muistilistan" näistä asioista.

1. Pidä pallo lähikontrollissa jalkojesi alla

Tämä on tärkeää etenkin palloa kuljettaessa ja haastoja yrittäessä, jottei vastustaja pääsisi nappaamaan irtopalloa. Itselläni on ollut tässä jonkin verran oppimista, sillä aiemmin olen suhteellisen yksinkertaisissa harhautuksissani pystynyt useammin hyödyntämään periaatetta "tikkari itselle eteen ja perään". Serie A:ssa sellaiseen ei ole mahdollisuuksia, sillä useimmat vastustajamme - toisin kuin me puhdasta pelaajavartiointia puolustuspelissä toteuttaessa - metsästävät jatkuvasti ja intensiivisesti pallollista pelaajaa useamman hengen voimin, vaikka olisitkin päässyt yhdestä ohi. Tässä yksi esimerkki Pescaraa vastaan heikosta toisesta kosketuksestani, joka katkotaan.

Pescaran kaksi pelaajaa jahtaamassa Ruania, joka kuitenkin onnistuu pitämään pallon kontrollissaan.Kuva: Ⓒ Italservice Pesaro C5 Facebook /Filippo Baioni

2. Riko vastustajan sisäpositio sinuun siirtämällä pallo sivulle ja etenemällä vertikaalisti eteenpäin 

Hyödynnä oman kropan valeliikkeitä sekä vastustajan mahdollista riistoyritystä, jolloin hän menee epätasapainoon. Suunnattu ensimmäinen kosketus on näissä tilanteissa myös olennaista; jo yksistään sillä on mahdollista hankkia etu puolustajaan nähden ja avata itselle vapaan tilan edetä. Palloton pelaaja voi auttaa näissä moninaisissa 1v1-tilanteissa tekemällä blokin tai niin sanotun verhon pallollista pelaajaa puolustavalle, jolloin tämä tulee häirityksi. Tässä yksi esimerkki Pescaraa vastaan sellaisesta pallollisesta jaksosta, jossa ehdin itse tehdä kolme kertaa jonkinlaisen blokin tai verhon.

3. Kaksinkamppailutilanteissa irtopallosta olkapäät vastakkain laita kaikki voimasi käyttöön ja pysy pystyssä 

Colinilla on tapana sanoa, että jos hyökkääjä pystyy vastustamaan puolustajan kontaktin, puolustaja ei pysty tämän jälkeen hetkeen liikkumaan tarkoituksenmukaisesti. Voi kuulostaa erikoiselta eikä toki päde kaikissa tilanteissa, mutta tällaisia klippejä tulee meillä melko usein esiin videopalavereissa. Tässä yksi esimerkki meidän osalta heikosta kaksinkamppailusta samaisesta Pescara-ottelusta.

 

Duda ohittamassa puolustajaa kontaktista huolimatta L84 vastaan.Kuva: Ⓒ Italservice Pesaro C5 Facebook /Filippo Baioni

4. Löydä laukauksiin tasapainoinen asento, lauo lujaa ja maalia kohti

Plus tee tietenkin maali. Helpommin sanottu kuin tehty. Futsalissa maalintekopaikat tulevat monesti yllättäen ja hetki pitää yrittää hyödyntää nopeasti, jolloin veto pitäisi pystyä saamaan aikaan vähän vaikeammistakin asennoista. Itselläni tällaisia tilanteita tulee aika usein, ja ei-niin-täydellisen laukaisutekniikkani takia yritykset jäävät liian usein epätarkoiksi ja/tai vaisuiksi - misterin sanoja mukaillen "mozzarelloiksi". Taitava pallon lähikontrolli on toki viimeistelyssäkin tärkeässä roolissa. Aina ei ole paras ratkaisu laukoa yhdellä kosketuksella - jota itse ehkä suosin vähän liikaakin - vaan voi kuljettaa tarvittaessa lähemmäksi ja yllättää maalivahdin nopealla toisen tai kolmannen kosketuksen laukauksella. Tässä Melilli-ottelusta yksi tilanne, jossa olisin ehkä näin voinut tehdä.

5. Pivotille ei ole suositeltua yrittää toimittaa palloa paikoiltaan

Sen sijaan pystysyöttöä pivotille tulisi edeltää jonkinlainen 2-3 pelaajan dynaaminen yhteistyö, jolla vastustajan puolustusmuotoa pyritään saamaan hieman avonaisemmaksi. Myös pivotin on hyödyllistä omalla liikkumisellaan hankkia tilaa pallon vastaanottamiselle. Tämä tärkeä palloton työ tekee vastustajan pelaajavartioinnin vaikeammaksi. Tässä esimerkki kohtuullisen hyvästä pelin rakentelusta, pivotin löytämisestä ja sen jälkeisistä syvyysjuoksuista Pescaraa vastaan.

6. Pallollisen pelin pitää olla turvallista 

Toisin sanoen syötön omalle joukkuekaverille pitää olla varma, riittävän kova ja tarkka. Pitkiä, vähänkin epävarmoja poikittais- tai diagonaalisyöttöjä tulee välttää, koska ne ovat alttiita katkomisille. Korkeita palloja niin sanotusti linjan taakse pivotille tai muulle tyhjään tilaan juoksevalle pelaajalle saa yrittää laittaa, mutta niiden pitää nousta puolustajan pään yli. Jos pallon kanssa on yhtään epävarmuutta tai epätietoisuutta, - tätä Colini kutsuu apnean hetkeksi - pallo tulee laittaa nöyrästi yli rajasta. Ryöstetty pallo on lähes poikkeuksetta hyvä maalintekotilanne vastustajalle, kuten Came-ottelun klipin liian vaikeasta syötöstäni voi havaita. Huomaa myös Colinin kävely kentän puolella hermostuneena jo tilanteen aikana.

Pallollista pelaamistamme vaivaa vielä liiaksi syöttövaihtoehtojen puute, eikä alimpana pelaajana ole helppo selvitä tilanteesta itse kuljettamalla. Tällöin joudumme riskittömästi syöttämään pallon maalivahdille, kuten esimerkiksi tapahtui usein L84 vastaan.Kuva: Ⓒ Italservice Pesaro C5 Facebook /Filippo Baioni

Yllä olen tehnyt keskeisiä huomioita pallollisesta pelaamisestamme ja omalta osaltani voin tunnustaa, etten oikein miellä tätä osa-aluetta Serie A:n mittapuulla omaksi vahvuusalueekseni - kohtalaisen hyvistä perusvalmiuksistani huolimatta. Sarjassamme on varmastikin monia itseäni taitavampia ja rutinoituneempia pelaajia harhauttamaan tai syöttämään palloa ahtaisiin tiloihin. Itse yritän pitää pallollisen pelaamiseni suhteellisen yksinkertaisena, ja tällöin yritän löytää muita keinoja erottua joukosta tarjotakseni oman osuuteni myös pallollisen pelin vaiheeseen. Tässä kohden haluankin tarttua vielä hetkeksi pallottoman pelaajan rooliin hyökkäysvaiheessa.

Vain yhdellä pelaajalla on kerrallaan pallo hallussa, joten myös oman joukkueen hyökätessä tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen pelaaja viettää suuren osan ajasta ilman palloa. Futsalkentän tapaisessa pienessä tilassa pelin edistäminen vaatii pallottomalta pelaajalta nopeaa ja intensiivistä liikkumista - toki useiden suunnanmuutosten, pysähtymisten sekä rytminvaihdosten mausteilla. Sanoisinkin, että tästä näkökulmasta minusta on vuosien saatossa kehittynyt riittävän älykäs ja valmis pelaaja kisailemaan näissä karkeloissa. Pelattavana oleminen, järkeviin tyhjiin tiloihin liikkuminen tilanteeseen sopivalla rytmillä, tilan luominen itselle valeliikkeillä sekä syöttölinjojen avaaminen kolmannelle pelaajalle ovat joitakin esimerkkejä sellaisista taidoista, joihin ei välttämättä törmää koosteita katsoessa, mutta jotka ovat yhtä lailla tärkeä osa modernia futsalia.

Täällä Pesarossa olen vielä mielestäni kehittynyt pallottomissa taidoissa esimerkiksi jo edellä mainitsemieni koripallosta tuttujen blokkien, valeblokkien (pick'n'roll) ja verhojen - eli juoksu pallollisen hyökkääjän ja tätä puolustavan välistä - tekemisen osalta. Niitä hyödyntämällä pystymme joukkueena hankkimaan tilaa taitavien pallollisten pelaajiemme haastoille tai esimerkiksi avaamaan parempia syöttölinjoja pivotille. Tällaiset "häirinnät" ovat yleisesti ottaenkin tärkeä osa Serie A:n pallollista pelaamista, jossa tila on usein kortilla. Harvemmin nähdään näyttäviä palloralleja tai syöttämistä keskelle linjojen väliin, ja sitä kautta etenemistä. Sen sijaan varsin yleinen kaava on pelata pallo alhaalta pivotille ja juosta 1-2 pelaajan voimin perään diagonaaliin, takakierrolle tai niin sanotulle "perävaunulle" laukomaan suoraan pivotin pudotuksesta - parhaimmillaan erilaisten valeliikkeiden säestämänä. Jos ei näillä liikkeillä kuitenkaan avaudu vapaata tilaa, yritetään pallo pelata nopeasti kierrättämällä puolustuksen painottomalle puolelle, jossa odottaa 1v1-haastotilanne.

 

Pivotimme Julio De Oliveira on hankkinut asemansa selkä maaliin päin, joten ei muuta kuin palloa hänelle ja perään.Kuva: Ⓒ Italservice Pesaro C5 Facebook /Filippo Baioni

Lopuksi on toki syytä vielä asettaa organisoitu pallollinen pelaaminen koko pelin kontekstiin. Tutkin hieman perinteistä kolmijakoa, jonka mukaan karkeasti ajateltuna 1/3 maaleista tehdään organisoidun hyökkäämisen kautta, 1/3 transitioista sekä 1/3 erikoistilanteista, kuten vapaa-, kulma- ja rajapotkuista. Käytin aineistona EM-kisojen 2022 teknistä raporttia (173 maalia 32 ottelussa) sekä katsoin Serie A:n tammikuun 2023 kaikkien otteluiden koosteet (172 maalia 31 ottelussa), joiden perusteella luokittelin maalien syntytavat.

Koska oma luokittelutapani erosi hieman EM-kisaraportin vastaavasta, en mene sen enempää yksityiskohtaisiin vertailuihin. Tiivistettäköön tulokset kuitenkin siihen, että kolmijaon sijaan tarvitaan nelijako, sillä edellä mainittuihin kategorioihin on lisättävä positionaalinen yli- ja alivoimapelaaminen. Tällä tarkoitan 5v4-pelaamisen eri muotoja, 4v5-puolustamista sekä 4v3-ulosajotilanteita. Tässä suhteellisen tasaisten osuusten nelijaossa organisoidun pallollisen 4v4-pelaamisen kautta syntyneet maalit ovat edelleen säilyneet yhtenä merkittävänä luokkana noin 27 prosentin osuudellaan koko aineistossa.

Yksi johtopäätöksistä päivittäiseen tekemiseen: pallonhallintapelaamista, murtautumista ja tätä kautta maalintekoa kannattaa työstää tietoisesti myös treeneissä muutenkin kuin pelkän vapaan pelaamisen kautta, sillä se auttaa tuloksen tekemisessä.

Entäs sitten Pesaron viime aikojen otteet?

Tammikuussa olemme saaneet käännettyä kurssiamme parempaan suuntaan ja kuukauden kestänyt maalinteon tehottomuutemme - 4 tehtyä maalia kuuteen otteluun ajalla 13.12.-13.1. - väistyi ainakin hetkeksi tammikuun viimeisissä otteluissa (11 maalia kolmessa ottelussa). Voitimme loppiaisena "kuuden pisteen ottelussa" kotona Petrarcan niukasti 2-1, mutta hävisimme seuraavaksi Pescaralle 0-3. Heidän ikinuori maalivahti ja Italian futsalin elävä legenda Stefano Mammarella on ollut meille lähes ohittamaton kolmessa keskinäisessä kohtaamisessamme, joissa olemme tehneet vain yhden maalin.

Tämän jälkeen haimme Sisiliasta helpohkon 0-6 -voiton sarjajumbo Melillistä ja pääsin itsekin pitkästä aikaa maalinteon makuun. Tammikuun viimeisellä viikolla oli edessä tiukka kotitupla L84 vastaan - ensin Coppa Italiassa ja sitten sarjapelissä. Cupin peliin olimme paremmin valmistautuneita ja etenimme puolivälieriin 4-2 -voitolla, mutta paremmalla asenteella liigaotteluun tullut ärsytetty vastustaja sai napattua meiltä yhden pisteen matkaan intensiivisessä 1-1 -tasurissa, jossa jaettiin 10 keltaista ja yksi punainen kortti. Yksi piste oli lopulta meiltä kohtalaisen hyvä torjuntavoitto toisen jakson suhteellisen pitkän puolustustaistelun jälkeen.

Helmikuu tuo kalenteriimme kaksi pitkää ja pelillisesti erittäin hankalaa vierasreissua Napoliin, sekä kotiottelut nousijajoukkueita Pomeziaa ja Pistoiaa vastaan. Ainakin näistä kahdesta kotiottelusta pitäisi ottaa niin sanotut pakkovoitot, jos mielimme pitää ohuita playoff-haaveita vielä elossa.

Kirsikkana kakun päälle pelaamme 14.2. cupin puolivälierän Petrarcaa vastaan, ja tämän ottelun voittajaa odottaa paikka auringossa - eli arvostetussa Final Four -lopputurnauksessa maaliskuussa Napolin 4 000 -paikkaisella Vesuvio Arenalla. Erittäin tärkeä yksittäinen ottelu joukkueelle ja koko seuralle koko kauden kuvassa - kaksinkertaisena hallitsevana Coppa Italian mestarina Pesaro ei luovu tittelistään helpolla. Forza!

Benvenuto Aaro!

P.S. Kuten Palloliittokin jo uutisoi, saatiin Pesaroon lisää suomalaisväriä Aaro Paappasen saapumisen myötä. Benvenuto!

Seuraavassa blogitekstissä selvitetään, millaiset nuoren, toistaiseksi samassa asunnossa majailevan kämppikseni ensiaskeleet Italiassa ovat olleet.

Helmikuu on täynnä isoja otteluita, mutta tärkein niistä on cupin ottelu Petrarcaa vastaan. Tässä taisteluilme tammikuun alun voitto-ottelusta heitä vastaan.Kuva: Ⓒ Italservice Pesaro C5 Facebook /Filippo Baioni

 

Seuraa Jukka Kytölän blogisarjaa, missä mennään lajiin pintaa syvemmälle Jukan Italian Pesaro C5 vuoden aikana:

OSA 1 julkaistu 27.9.2022

OSA 2 julkaistu 1.11.2022

OSA 3 julkaistu 30.11.2022

OSA 4 julkaistu 30.12.2022 

OSA 5 julkaistu  3.2.2023

 

 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit