EU:n mikromuovirajoituksen siirtymäajaksi kahdeksan vuotta

EU:n jäsenmaiden edustajat hyväksyivät 26.4.2023 komission ehdotuksen mikromuovien rajoittamiseksi. Kumirouheen käyttö tekonurmikentillä on kielletty kahdeksan vuoden kuluttua.

Kuvituskuva.Kuva: Ⓒ SPL /Jyri Sulander

28.4.2023 klo 16:27

Rajoituksen myötä EU:ssa kielletään tarkoituksellisesti lisättyjen polymeerimikropartikkelien eli mikromuovien markkinoille saattaminen. Mikromuoveilla tarkoitetaan kaikkia alle 5 mm:n partikkeleita ja kuitumaisia alle 15 mm:n partikkeleita. Myös nanokokoiset mikropartikkelit kuuluvat rajoituksen piiriin.  

Rajoitus määrittää eri toimialoille tai tuotteille erityisiä siirtymäaikoja, jotta teollisuudella olisi riittävästi aikaa siirtyä korvaaviin vaihtoehtoihin. Urheilukenttien osalta kahdeksan vuoden siirtymäajalla pyritään siihen, että niitä voi käyttää elinkaaren loppuun saakka. 

Jäsenmaiden REACH-komiteassa hyväksymä päätös käyttökiellosta menee seuraavaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksyttäväksi. 

Ympäristöministeriön tiedote >>

Alun perin mikromuovirajoituksen siirtymäajaksi esitettiin kuutta vuotta. Euroopan jalkapalloliitot toivoivat 10–12 vuoden siirtymäaikaa. 

– Olemme tyytyväisiä, että siirtymäaika piteni kuudesta vuodesta kahdeksaan. Alalla ja toimijoilla on hieman enemmän aikaa sopeutua ja kehittää vaihtoehtoisia materiaaleja, jotka olisivat teknisesti, taloudellisesti ja elinkaareltaan lähempänä kumirouhetta kuin nykyiset vaihtoehtoiset materiaalit, Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen sanoo ja jatkaa: 

– Olosuhteiden, joissa jalkapalloa pelataan, tulee olla turvallisia sekä ihmisille että luonnolle. Rajoitus kuitenkin aiheuttaa meille paljon haasteita tulevaisuudessa.  

Mikromuovirajoituksella on suurimmat vaikutukset jalkapalloon. Arvion mukaan kustannukset jalkapallolle ovat 9,7 miljardia euroa. Euroopassa yli 29 000 tekonurmikenttää täytyy korvata rajoituksen myötä – Suomessa korvattavia kenttiä on 457 kappaletta. 

– Tämä aiheuttaa sen, että kenttien uusimista tullaan lykkäämään. Kentät tullaan pelaamaan niin sanotusti loppuun. Se tarkoittaa, että kenttien laatu saattaa heiketä. Myöskään uusien materiaalien tekniset ominaisuudet eivät ole samaa luokkaa kuin kumirouheella. Kenttien rakentamiskustannukset tulevat kohoamaan ja niiden täyteaineiden lisäämistarve on huomattavasti isompi kuin kumirouheella. 

Jalkapalloyhteisö on sitoutunut löytämään ekologisesti kestävän vaihtoehdon kumirouheelle ja mikromuoveille. Täyteaineen tulee täyttää FIFA:n laatustandardit, ja se on toistaiseksi osoittautunut haastavammaksi orgaanisilla vaihtoehdoilla. 

– Meillä Pohjoismaissa on se iso haaste, että tietyt orgaaniset ja biohajoavat materiaalit, jotka soveltuvat Keski- ja Etelä-Eurooppaan, eivät sovellu meille. Esimerkiksi korkki ja vastaavat materiaalit. Tuotekehittelyä tulee edelleen jatkaa. Keräämme dataa ja tutkimme asiaa yhteistyössä Pohjoismaisissa jalkapalloliitoissa, mutta myös Euroopan laajuisesti. Koekenttäalueita on käytetty Ruotsissa kaksi vuotta ja myös Englantiin tullaan rakentamaan koekenttäalue näille uusille täyteaineille. 

Auvisen mukaan alan täytyy myös alkaa suunnittelemaan, mitä kielletylle kumirouheelle tehdään tulevaisuudessa.  

– On tärkeää, että alalla on aikaa valmistella materiaalin kierrättämistä. Kun kumirouhe kielletään, se täytyy kierrättää oikealla tavalla. 

Lisää aiheesta

Etkö löytänyt etsimääsi?

Seuraa meitä

Kaikki some-tilimme

Liity postituslistalle

Saat alennuksen Huuhkajien ja Helmareiden ottelulipuista. Lisäksi saat etuosto-oikeuden Huuhkajien ottelulippuihin sekä etuja Maajoukkueen verkkokauppaan.

Postituslistalle liittyminen

Pääyhteistyökumppanit