U17-pojat kärsi tappion Islannille

Taavi Koukkumäki heilutti verkkoja heti alussa, mutta Islanti nousi toisella jaksolla 2–1-voittoon. Tuplamaaottelun toinen osa pelataan Vantaalla perjantaina.

Suomen avaus Islantia vastaan.Kuva: Ⓒ Kalevi Hämäläinen /SPL

28.2.2024 klo 19:57

U17-pojat (2007 ja myöhemmin syntyneet) kärsi tänään vuoden ensimmäisen tappionsa, kun Islanti kukisti Minihuuhkajat maalein 2–1. Eerikkilässä pelatun ottelun tallenteen löydät Palloliiton YouTube-kanavalta.

Vieraiden Jón Sölvi Símonarson joutui venymään ensimmäiseen torjuntaansa jo toisella minuutilla, kun Toivo Mero haki avausmaalia tarkalla vedollaan. Seuraava tilanne johti avausosumaan – Taavi Koukkumäki riisti pallon islantilaistopparilta ja viimeisteli tarkasti. Minihuuhkajat jatkoi korkeaa prässiään myös maalin jälkeen, ja vierasjoukkueella oli vaikeuksia pelinavaamisen kanssa.

Oskari Multala oli tuplata Suomen johdon heti kuudennella minuutilla, mutta Símonarson onnistui torjumaan vedon kulmapotkuksi. Islanti ei lähtenyt prässäämään korkealta, ja Minihuuhkajat sai liikutella palloa puolessa kentässä varsin vapaasti. Mero sai toisen hyvän paikkansa 10. minuutilla – suomalainen puski maalin edustalta aavistuksen yli.

Islannin ensimmäinen paikka tuli hetkeä myöhemmin. Pallo pomppi Suomen boksin edustalla, ja Róbert Elís Hlynsson laukoi hieman Osku Maukosen vartioiman maalin ohi. Vierasjoukkue pääsi avausjakson edetessä paremmin mukaan peliin, ja suomalaispelaajat saivat olla tarkkana etenkin pallonmenetysten jälkeen. Islanti puolusti keskustaa tiiviisti, ja Minihuuhkajat pyrki etenemään boksiin pääasiassa laitojen kautta.

Matias Siltanen oli lähellä maalintekoa avausjakson puolivälissä, mutta Suomen toista osumaa jouduttiin vielä odottamaan. Suomella oli seuraavien minuuttien ajan haasteita edetä vastustajan kenttäpuoliskolle, eikä kumpikaan joukkue saanut kunnon kontrollia pelistä. Pallonhallinta palasi selkeästi kotijoukkueelle reilun puolen tunnin kohdalla.

Koukkumäki riisti pallon boksissa jälleen 37. minuutilla, mutta islantilaispuolustaja ehti väliin juuri viime hetkellä. Paine jatkui vieraiden boksissa, mutta Símonarson ei suostunut antautumaan toista kertaa. Hetkeä myöhemmin islantilainen torjui Adam Le Goff-Conanin yrityksen. Puoliajan viimeiset minuutit etenivät varsin tasaisissa merkeissä, ja tauolle mentiin Suomen johdossa.

Islanti oli toisen jakson alussa niskan päällä, ja vieraat nousivat tasoihin 51. minuutilla. Pallo pomppi hieman onnekkaasti Hlynssonille, joka tuikkasi tasoituksen lähietäisyydeltä. Thomas Ari Arnarsson pääsi hetkeä myöhemmin puolittain läpi – Maukonen torjui keskelle suuntautuneen laukauksen varmasti. Suomen nopea tasoitus oli senttien päässä, mutta Axel Sandlerin pusku kimposi riman kautta yli.

Suomi sai tunnin kohdalla pari kulmapotkua, joista kumpikin johti hyvään tilanteeseen. Pallo pomppi vaarallisesti Islannin maalin edustalla, mutta vieraat selvisivät Arttu Tulehmon kulmapotkuista ilman takaiskua. Minihuuhkajat teki hetkeä myöhemmin neljä vaihtoa, ja kentälle saatiin penkiltä lisää virtaa – Suomi oli vahvasti pallossa seuraavien minuuttien ajan.

Islanti siirtyi kuitenkin johtoon 67. minuutilla. Vierasjoukkue murtautui boksiin oikealta laidalta, ja Gils Gíslason viimeisteli tarkasti lähietäisyydeltä. Minihuuhkajat lähti välittömästi hakemaan tasoitusta, mutta Islanti piti isännät poissa tekopaikoilta. Suomi pääsi murtautumaan boksiin, mutta sinipaidat puolustivat maalinsa edustaa erinomaisesti.

Maukonen otti 82. minuutilla tärkeän tuplatorjunnan, kun Islanti sai pari hyvää paikkaa lisäosumiin. Suomi ei saanut aikaan todellista loppukiriä – Alberto Velasquezilla oli hyvä paikka tasoitusosumaan vielä lisäajalla, mutta Islanti onnistui pitämään kiinni johtoasemastaan päätösvihellykseen saakka.

Päävalmentaja Erkka V. Lehtola oli kokonaisuuteen tyytymätön, vaikka ensimmäinen puoliaika olikin Suomelta ehjä ja onnistunut.

– Se oli sitä, mitä toivoimme ja osasimme odottaakin. Pojat pelasivat monipuolisesti – tulimme nätisti linja kerrallaan, täytimme välejä, pääsimme hyökkäämään tiloihin Islannin alakertaa vastaan. Välillä mentiin pidemmillä palloilla, ja niistäkin muodostettiin sopivasti vaaraa, Lehtola sanoi.

– Tiesimme, että Islannilta tulisi pitkiä syöttöjä paljon, mutta pojat klaarasivat sekä ykkös- että kakkospallot hyvin. Vieraiden maalipaikat pidettiin käytännössä nollassa. Isossa kuvassa meiltä oikein hyvä puoliaika – kypsää futista.

Puoliaika oli jopa niin hyvä, että Lehtola olisi toivonut Suomen tuplanneen johtonsa ennen taukoa. 1–0-johto ei toisella puoliajalla riittänyt

– Tauon loppuun klassinen alleviivaus: Islanti ei ikinä luovuta. He ovat niin sitkeitä, sporttisia ja kovia juoksemaan, että meillä ei ole varaa lähteä toiselle puoliajalle yhtään vajaammalla asenteella. Mielestäni me kuitenkin tulimme – jotain jäi koppiin tietynlaisesta terävyydestä, keskittymisestä ja valmiudesta pelata, Lehtola näki.

Toinen puoliaika oli Suomelta ensimmäistä sekavampi, vähemmän yhtenäinen. Lehtolan mielestä Suomi oli itse mukana tekemässä myös Islannin molempia maaleja helpommiksi kuin olisi pitänyt.

– Islannin ensimmäisen maalin jälkeen oma pelimme, mikä koskee sekä hyökkäämistä että puolustamista, ei ollut enää kontrollissa. Peli meni kamppailufutikseksi, mikä oli varmaan myös Islannin toiveena.

- Plusmerkki pojille kuitenkin siitä, että toisesta takaiskusta toivuttiin ja tasoitusta jahdattiin ankarasti. Yritystä löytyi, ja palloa sekä ryysiksiä saatiin Islannin alueelle – vain se viimeinen silaus, että joku olisi tunkenut pallon väkisin verkkoon, jäi puuttumaan, Lehtola jatkoi.

Aikaa tappion murehtimiseen ei juurikaan jää, sillä samat joukkueet kohtaavat toistamiseen jo kahden päivän päästä.

– Jos nyt vetäisi ranteet auki, ei verenvuoto kerkeäisi perjantaihin mennessä tyrehtyä. Viimeiseen 16 otteluun joukkueellamme oli vain kaksi tappiota – nyt tuli kolmas, ja ihan turhaan, Lehtola sanoi.

– Toivottavasti tappio toimii hyvänä muistutuksena, ettei ole varaa antaa yhtään siimaa.

Perjantain uusintakohtaaminen pelataan Myyrmäen stadionilla Vantaalla – samassa paikassa Minihuuhkajat pelaa myös maaliskuun EM-jatkokarsinnat. Lehtola on tyytyväinen siihen, että ennen tärkeitä karsintapelejä päästään pelaamaan myös yksi valmistava maaottelu.

– Sanoin pojille kopissa jo pelin jälkeen, että ajatukset heti ottelun jälkeiseen tankkaukseen – sitten huilaamaan ajoissa, ja ladataan kaikki paukut seuraavan ottelun valmistautumiseen.

Ottelun tilastot löytyvät Palloliiton Tulospalvelusta. Tuplamaaottelun toinen osa pelataan perjantaina kello 13.00 alkaen. Kamppailu näkyy suorana sekä selostettuna Palloliiton YouTube-kanavalla, ja katsomoon on vapaa pääsy.