Pargas IF voitti dramaattisen Roots Cupin finaalin

Naisten Roots Cupin finaali 2024 pelattiin 22.9. Tammelan Stadionilla. Ottelussa kohtasivat Pargas IF ja Nummelan Palloseura. Peli päättyi PIF:n voittoon 3-3 (rp 4-2).

PIF juhli Roots Cupin voittoa rangaistuspotkukisan jälkeen.

22.9.2024 klo 13:01

Tammelan Stadionilla pelattu Suomen Cupin Superviikonloppu 2024 päättyi sunnuntaina 22.9. Naisten Cupien finaaleilla. Sunnuntaipäivän avasi historian toinen Roots Cupin finaali, joka pelattiin Pargas IF:n ja Nummelan Palloseuran välillä. Ensimmäisen, vuonna 2023 pelatun finaalin voitti Olympiastadionilla FC Nokia.

Naisten Roots Cupiin selviää Suomen Cupissa neljä parhaiten pärjännyttä Kolmosen tai alempien sarjatasojen joukkuetta.

Piffen oli päässyt finaaliin päihittämällä Suomen Cupissa ensin hallitsevan Roots Cupin voittajan FC Nokian ja Ilveksen T18-joukkueet. Vasta kierroksella 4 Kakkosessa pelaava SJK-j äityi rankkareilla liian kovaksi palaksi.

Roots Cupin finaaliin PIF pääsi voitettuaan Palokan Riennon vieraissa. Kapteeni Malin Wahtera kertoi ennakkohaastattelussa, että ottelua on Paraisilla odotettu tosi paljon.

- Jännitetty, mutta odotettu. Hyvät on fiilikset. Jos saamme oman pelin rullaamaan, pitäisi voitto tulla.

NuPS oli Piffenille täysin uusi tuttavuus.

- Ei tiedetä vastustajasta yhtään mitään, mutta se tässä Cupissa on ollut parasta, että saadaan kohdata joukkueita, joita ei olla aiemmin kohdattu, Wahtera sanoi.

Nummelan Palloseuran kapteeni Riina Kostiainen ei sen enempää tiennyt Piffenisstä kuin Wahtera NuPSistakaan.

- Kiva pelata uutta vastustajaa vastaan, aina oppii uutta sellaisista joukkueista.

Joukkue oli päässyt Roots Cupiin asti, vaikka hävisi Cupissa avausottelunsa Kiffenille. 1B-kierroksen ja neljän voiton kautta joukkue pääsi puolivälieriin asti, mutta hävisi NJS:lle rankkareilla. Roots Cupin välierissä kaatui HauPa/2 luvuin 6-1.

- Fiilis on jännittynyt, mutta iloinen. Totta kai Roots Cup ollut iso tavoite, mutta pyritty nauttimaan ottelusta, Kostiainen sanoi.

PIF:n avauskokoonpano Roots Cupin finaalissa 2024.Kuva: Jyri Sulander

NuPS:n avauskokoonpano Roots Cupin finaalissa 2024.Kuva: Jyri Sulander

Heti alkuvihellyksestä alkaen molempien joukkueiden kehonkielestä ja ottelun temmosta näkyi, miten tärkeä ottelu oli. Kolmannella minuutilla PIF:n Michelle Ekholm vei pallon vauhdilla NuPS:n päätyyn ja syötti keskelle Iida-Maria Orellille, jonka viimeistely erinomaisesta maalipaikasta ei onnistunut. Yhdeksännellä minuutilla paraislaisten Minea Järnström asettui laukomaan vapaapotkua 25 metristä - veto yli ja ohi maalin. Pian tämän jälkeen Sissi Korte otti pallonriiston hyökkäysalueelta ja laukoi kenties Nummelan paikallislehtien otsikot jo silmissään - veto ohi vasemman alakulman.

16. minuutilla NuPS-maalivahti Heta Karjalaisen pitkä avaus päätyi jo hyökkääjä Anne Koistiselle - PIF-maalivahti Helinä Kuisma tuli oikea-aikaisesti vastaan ja teki tilanteen tyhjäksi. Parinkymmenen minuutin tienoilla Piffen siirtyi 1-0-johtoon Superviikonlopun upeimmalla maalilla. Minea Järnströmin vapari NuPS-boksin kulmasta ei olisi voinut tarkempi ja upposi maalin perukoille komeasti yläriman kautta.

25. minuutilla Matilda Heikkilä oli tuplata paraislaisjohdon laukomalla kohti alakulmaa - vain maalivahti Heta Karjalaisen tyylikäs reaktiotorjunta pelasti nummelalaiset. Sitten Järnström kokeili vetoaan taas pari kertaa, mutta tällä kertaa PIF-pelaajan sihti ei ollut samaa tasoa kuin johtomaalin laukauksessa. 35. minuutilla Heikkilä oli vielä lähempänä maalintekoa ja sai pallon ohi pitkälle vastaan tulleen Karjalaisenkin, mutta pallon putsasi pois nummelalaispuolustus. 37. minuutilla lähellä maalintekoa oli puolestaan NuPS-kärki Miia Koppanen, joka leikkasi keskelle ja laukoi vasurillaan - Kuisma torjui. 41. minuutilla Ekholm petasi vetopaikan Gabriella Raittilalle, jonka laukauksen Karjalainen pysäytti.

Ensimmäinen puoliaika meni PIF:n hallussa.Kuva: Jyri Sulander

Myös toinen puoliaika piti maalivahdit lämpimänä. 55. minuutilla NuPS:n Koppanen laukoi, mutta Kuisma torjui. 58. minuutilla Piffeniä onnisti. Koko pelin yritteliäällä tuulella ollut Michelle Ekholm kuskasi pallon vasemmalta boksiin ja laukoi pienestä kulmasta tilanteeksi 2-0. Pian aloituksen jälkeen Miia Koppanen yritti kavennusta kaukaa - pallo maalin katolle.

Pientä ratkaisun makua tuli minuutilla 64. Matilda Heikkilä löysi Ellen Alasara-Strömborgin vapaana boksin oikealta laidalta, ja hallitulla viimeistelyllä PIF siirtyi jo 3-0-johtoon. Pian Heikkilä pääsi pian vielä läpiajoon, mutta yritys tehdä jo joukkueen neljäs maali epäonnistui. Molemmat joukkueet tekivät vaihtoja, ja peli alkoi hieman rauhoittua.

81. minuutilla NuPS sai mahdollisuuden, kun Sissi Korte revittiin vaparitilanteessa kumoon ja pallo vietiin pilkulle. Miia Koppanen ei häkeltynyt Helinä Kuisman yrityksistä häiritä keskittymistä vaan tälläsi pallon lujaa keskelle ylös. Näin tilanne kaventui 3-1:n, ja NuPS sai uutta virtaa. 86. minuutilla Koppanen keskitti terävästi vasemmalta, ja maalin edestä Anne Koistinen ohjasi tilanteeksi 3-2 - näin viimeisille minuuteille tuli valtavasti jännitystä.

PIF näytti kyllä pystyvän ottamaan pelin haltuunsa, eikä NuPS tuntunut pääsevän hyville maalipaikoille - mutta minuutilla 90+2 Jenny Pilviö päätti kokeilla, vaikka maalipaikka ei ollut hyvä. Oikean jalan kaukolaukaus leijui yläkulmaa, eikä Helinä Kuisma saanut pysäytettyä palloa vaan se upposi maalin perukoille. NuPS kampesi itsensä kolmen maalin sillasta tasoihin ja rangaistuspotkukilpailuun.

Rangaistuspotkukilpailun aloitti NuPS-maalivahti Karjalainen - tällä kertaa Kuisman psyykkaus taisi kuitenkin toimia, ja maalivahtikollega täräytti pallon yli maalin. Minea Järnström laukoi varmasti sisään, ja ensimmäisten laukojien jälkeen PIF johti taas. Helinä Kuisma torjui myös NuPS:n Koppasen yrityksen, ja PIF:n Michelle Ekholm onnistui, oli tilanne jo 2-0. Kolmansista laukojista sekä Anne Koistinen että Ellen Alasara-Strömborg onnistuivat, joten Jenny Pilviön oli onnistuttava NuPS:n neljännestä laukauksesta. Sen Pilviö teki, mutta niin teki myös PIF:n Jennifer Dahla, ja näin voitto meni Paraisille lukemin 3-3 (4-2).